Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.02.2015 10:34:09 - RP

Kouření

Dobrý den, zajímaly by mě v souvislosti s bojem proti tabáku a kuřákům tři věci. Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích? Kam plynou peníze z daní z tabáku? A poslední, proč se neomezí distribuce cigaret? Prodávají se na každém kroku! Děkuji za případné vyjádření. Radka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.02.2015 15:52:57 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
Jsem pro úplný zákaz kouření v restauracích. Kuřák jednak škodí sám sobě, jednak zprostředkovává tzv.pasívní kouření  všem přítomným v uzavřené místnosti. I to je škodlivé, neboť vydechovaný kouř je toxičtější nežli kouř vdechovaný ( viz publikace : Emil Hadač : Ekologické katastrofy). Navíc jídlo v zakouřeném prostředí tolik nechutná, kouř vyvolává i dráždění ke kašli.

Například v bytě, kde žije kuřák s nekuřákem, bývá zvykem, že  kouření v místnostech je zakázáno, a kuřák chodí na balkon, na volné ovzduší. Stejně tak může činit návštěvník restaurace, tj. vyjít s cigaretou před budovu, na volné ovzduší.

Daně z tabáku plynou do státního rozpočtu a jsou částečně věnovány na aktuální účely, např.sport.

Prodej cigaret je výrazně omezen, např. jsou nedostupné právě v mnoha restauracích. Prodejen tabáku mnoho není, stánkový prodej je rovněž omezen. Myslím, že díky těmto opatřením mnoho kuřáků ubylo. Zjistili totiž, že se dá nekouření vydržet, překonat, že nejsou na něm závislí. Rovněž vysoká cena cigaret k odvykání přispěla. V lékárně jsou dostupné prostředky, které odvyknutí potencují, zprostředkovávají.

S pozdravem              

Milada Emmerová, mpř. Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu České republiky