Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.02.2015 11:59:21 - Lucie Š.

potraty

Postavil byste potraty mimo zákon jako je tomu například v sousedním Polsku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2015 23:45:50 - Ing. Jan Bartošek
 

Vážená paní Lucie,

Kdyby se potratová problematika dala vyřešit zákazem, pak bych možná byl pro, ale tím bychom dali prostor různým nebezpečným šamanům a vystavili tak nejednu ženu riziku ztráty zdraví či života. K problému jsem se vyjádřil v rozhovoru pro Parlamentní listy a tak dovolte, abych z něj citoval:

Když se žena rozhoduje pro potrat, tak je to strašně složitá situace, která ženu poznamená. Já jsem v terapeutické komunitě pracoval s lidmi, kteří byli závislí na drogách, byly tam i ženy, které podstoupily potrat, a byla to pro ně strašně traumatizující zkušenost, se kterou se mnohdy vyrovnávaly velmi dlouho. Já bych to nenazýval jako boj proti potratům, ale spíš bych to otočil a nazval to podporou života. To nejlepší, co můžeme dávat, je dobrá výchova a vzory již od základních škol, protože když žena spěje k momentu, zda dá zabít své dítě, nebo ne, to je až ten vrchol, ten nejzazší možný bod.

Můžeme pracovat s dětmi na školách, v sexuální výchově. Je naprosto klíčové mladé lidi vychovávat, aby v rámci své sexuality se chovali zodpovědně. I ženám je potřeba vysvětlovat, že potrat je zabitím malého dítěte. Takže by se měla zintenzivnit výchova. Sexuální výchova by neměla být vedena směrem sexuální volnosti, ale k tomu, že v sexuálním životě je potřeba mít velkou míru zodpovědnosti. Jak za dob hippies byla v módě volná láska. Tak teď je možné mezi mladými vidět opačný trend, to znamená, že se sexuálním životem počkají, až se rozhodnou pro partnera. Osvěta a výchova je jedna z nejlepších cest, jak předcházet tomu, aby ženy nemusely stát před otázkou potratu.

S přáním pěkného dne

Jan Bartošek