Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.02.2015 17:22:44 - JItka Žídková

pěstounská páče

Podle vás je systém náhradní či pěstounské péče v České republice je na vysoké úrovni. Nemyslíte ale, že je problém v tom, že případná adopce trvá tak dlouho? Jak to, že je tolik čekatelů, když je tolik dětských domovů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2015 23:44:37 - Ing. Jan Bartošek
 

Vážená paní Žídková,

neřekl bych, že náš systém Národní rodinné péče je dokonalý. Po novele a účinnosti Nového občanského zákoníku došlo k podstatnému zhoršení:

•                     Skutečnost, že již není možné, aby o předpěstounské a předadopční péči rozhodoval OSPOD, ale jen soudy, vede k velkým průtahům při předávání dětí do náhradních rodin. To by měla napravit novela, na které teď pracují poslanci, tj., aby o předpěstounské péči opět mohl rozhodovat orgán sociálně-právní ochrany dětí.

•                     Nevyužívá se dostatečně možností právního uvolnění dětí prostřednictvím zbavení rodičovské odpovědnosti, třebaže rodiče neprojevují o dítě zájem, anebo jiným závažným způsobem zanedbávali svoje rodičovské povinnosti.

•                     Soudní řízení trvají příliš dlouho.

•                     Současný systém je značně zdlouhavý a byrokratický, téměř nedokáže nalézt náhradní rodiny pro děti zdravotně či jinak handicapované, velké skupiny sourozenců, děti starší a minoritního etnika

•                     Rovněž nově zavedený institut přechodné pěstounské péče se příliš neosvědčuje, zatímco s ohledem na výrazně lepší finanční ohodnocení zájemců o přechodnou pěstounskou péči přibývá, ubývá zájemců o dlouhodobou pěstounskou péči. Děti se svěřují do pěstounské péči příbuzných, i když ti dostatečně nesplňují záruky řádné péče o svěřené děti.

•                     Současný systém dostatečně nerozlišuje, kdy hlavní motivací žadatelů o pěstounskou péčí je zájem pomoci dítěti vyrůstajícímu mimo rodinu a kdy převažují důvody finanční. Mnozí zájemci zejména o přechodnou pěstounskou péči mají velké exekuce, což se zatím při rozhodování o zařazení do seznamu vhodných žadatelů nezohledňuje.

Děkuji za Váš zájem o problematiku právní ochrany dětí

Váš Jan Bartošek