Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2015 15:16:40 - ElizabethK.

mateřská

Ministryně navrhuje, aby rodičům, kteří se nevystřídají na rodičovské, ministerstvo nevyplatilo celý rodičovský příspěvek. Přijde vám to normální? Podpoříte to? Nemám nic proti otcům na mateřské, ale dobrovolně. Kam to asi povede, když do toho budou nuceni? Nehledě na to, že na příjmu otce jsou rodiny často závislé!!! Mateřská je u nás totiž dost nízká.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2015 9:25:32 - Mgr. Jana Pastuchová

Milá Elizabeth,

předně je třeba rozlišovat pojmy mateřská (peněžitá podpora v mateřství, trvá 28 týdnů, řeší ČSSZ)  a rodičovská „dovolená“ (rodičovský příspěvek, který navazuje na mateřskou, max. do tří let věku dítěte, řeší Úřad práce). Co se týče rodičovského příspěvku a návrhu paní ministryně Marksové, tak podle mého názoru není úplně špatný. Diskriminace žen – matek je v České republice poměrně dost rozvinutá, ale i ženy se dokáží prosadit, vydělávat peníze a uživit rodinu. Navíc jsou podle zahraničních průzkumů manželství, kde čerpá rodičovskou dovolenou matka i otec, stabilnější. Přesto bych ale ponechala, stejně jako Vy, možnost volby. Na povinné čerpání rodičovské dovolené tatínky není zatím podle mého názoru česká společnost připravena. Navíc, vše co je povinné bývá vnímáno více či méně negativně. To, kdo se bude starat o dítě, je podle mě výsostné rozhodnutí rodiny a stát by do toho, pokud ze zákona nemusí, neměl zbytečně zasahovat. Do budoucna bych ale podobné opatření nevylučovala.

S úctou,
JP