Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2015 15:26:36 - Jirka Sup

společná Evropská armáda

Co si myslíte o návrhu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junkera o vytvoření společné Evropské armády, která by stála mimo NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.03.2015 14:55:06 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, domnívám se, že v současné chvíli jde o iluzorní představu. Evropská unie je zatížena mnoha zcela odlišnými problémy a představa o společné armádě ani neodpovídá původnímu smyslu této organizace. S ohledem na existenci NATO, jakožto osvědčené bezpečnostní struktury, postrádám logiku takového kroku. Bohužel je smutnou realitou, že mnohé evropské členské státy Severoatlantické aliance se stávají spíše jejími „černými pasažéry“. Možná by tedy bylo daleko efektivnější napravit tento stav a dorovnat rozdíl mezi příspěvkem Spojených států a ostatních členských zemí NATO. Jsem přesvědčena, že zájem na stabilitě a bezpečnosti ve světě, ať se jedná o jakýkoliv region, mají EU i USA totožný. Nevidím tedy důvod, proč štěpit síly.