Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2021 11:57:08 - J.Blažek

Osud vlády

Ač byste z toho nyní určitě vytěžili, chápu to správně, že teď pád vlády nepodporujete? A co předčasné volby? Jsou reálné, když není schválen nový volební zákon a ten starý je špatný? A kdyby ano, kdy by se mohly konat? Protože ono i ty řádné jsou už za chvíli a volit v létě je podle mě nesmysl. Lidé jsou na dovolených.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Pete22

Odpověď

19.04.2021 21:18:31 - Mgr. Jana Černochová
Dobrý den, pane Blažku,
naopak, současnou vládu ODS nikdy nepodporovala a již během nouzového stavu jsme ji vyzvali, aby po jeho skončení požádala sněmovnu o důvěru.

Nouzový stav konečně skončil a nejen ODS, ale celá koalice SPOLU tedy vyzvala předsedu vlády Andreje Babiše, aby požádal sněmovnu o vyslovení důvěry vládě. Pokud příští týden vláda o důvěru Poslaneckou sněmovnu nepožádá, chceme začít sbírat podpisy pro svolání schůze o hlasování o nedůvěře vlády. V případě, že bude vládě vyslovena nedůvěra, chceme jednat s prezidentem o vytvoření vlády odborníků, která by dovládla do předčasných voleb. V případě neúspěchu těchto jednání chceme usilovat o rozpuštění Sněmovny a co nejrychlejší předčasné volby.

Máte pravdu, že rozhodnutí Ústavního soudu o volebním zákonu celou situaci ještě zkomplikoval a Poslaneckou sněmovnu tak čekal nelehký úkol najít shodu a vypořádat celou situaci co možná nejdříve. Pokud schválí zákon Senát, nic by nebránilo předčasným volbám, jelikož bychom měli jasno v tom, podle jakého klíče mj. proběhne přepočítávání hlasů voličů na mandáty. Předčasné volby mají podle mého názoru své opodstatnění, i kdyby měly zkrátit čas této nezodpovědné vlády jen o pár dnů. Přestože bych letní měsíce také nepovažovala za vhodné pro jejich konání.

Ačkoliv naše Ústava v čl. 17 mluví jasně o termínu konání voleb po rozpuštění Poslanecké sněmovny – do 60 dnů po jejím rozpuštění, je otázkou, kdy by prezident republiky, potom, co by se sněmovna rozpustila, tak i formálně učinil. Mělo by to i podle renomovaných ústavních právníků nastat "bezodkladně", ale dobře víme, jak k výkladu ústavních zákonů a zvyklostí současný prezident v minulosti přistupoval.

S pozdravem

Jana Černochová