Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2015 15:37:14 - Jirka Sup

společná Evropská armáda

Co si myslíte o návrhu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junkera o vytvoření společné Evropské armády, která by stála mimo NATO?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.03.2015 11:07:51 - Ing. František Laudát
Nápad na zřízení evropské armády pochází z doby, kdy např. Francouzi by rádi viděli Američany pryč z Evropy. Dnes je situace diametrálně odlišná. Země EU jsou většinou zadlužené až po uši, navíc EU je v zahraniční politice těžkopádná, pomalá a neakční. Technologicky jsou USA napřed před většinou Evropy. Souhlasil bych snad vybudováním speciálních složek, složek rychlé reakce apod. Ale vždy zásadně jako součásti NATO. Lidé u nás nechtějí slyšet o zámořských silách v naší zemi. Možná by si mohli záležitost přepočítat na prostou ekonomiku. Pokud bychom chtěli mít alespoň trochu odstrašující sílu, výdaje na armádu a výzbroj by byly tak enormní, že by vůbec diskuze o udržitelnosti sociálního státu byla bezpředmětná. Celkem solidní životní úroveň si můžeme držet jen díky tomu, že zejména USA vynakládají svoje finance na naši obranu. Finsko je mimo NATO, rádo by vstoupilo, ale čelí skryté hrozbě Ruska. Jejich výdaje na obranu jsou enormní, vojenská služba povinná a stejně by se asi silnějšímu státu dlouho neubránili. Proto jsou moje pocity z evropské armády velmi smíšené.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Laudát