Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.03.2015 11:01:59 - občan-tazatel

sankce a Rusko

Jaký vliv bude mít na konflikt rozhodnutí EU o neprodloužení protiruských sankcí? A druhá otázka. Podle slov Němcová z ODS Ruské výhrůžky jadernými zbraněmi proti Dánsku eskalují napětí a ohrožují bezpečnost v Evropě. Souhlasíte? A pokud ano, jak by měla ČR, EU, NATO reagovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.03.2015 13:24:46 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotazy. Neprodloužení protiruských sankcí neočekávám, ale rozhodně obecně neprospívají ruské ekonomice a v řadě případů ani ekonomice EU. Ale nemyslím si, že sankce mají nějaký velký vliv na plnění minských dohod čina vyřešení konfliktu na  východní Ukrajině. A také připomínám, že sankce vznikly z důvodu anexe Krymu Ruskou federací. Co se týče slov kolegyně Němcové, pak musím potvrdit, že výhružky velvyslance RF v Dánském království byly připomenuty i na právě skončeném zasedání Stálé komise Parlamentního shromáždění NATO. Beru to jako soustavné zastrašování zemí, které se chtějí zúčastnit projektu raketové obrany NATO. Cílem mimochodem není pouze Dánsko, ale i Polsko a Rumunsko. Připomenu i dřívější diskusi kolem umístění amerického radaru v Brdech. Tehdy se ovšem nejednalo o PRO NATO, ale o protiraketovou obranu USA. Propaganda z každé strany sporu je vždy součástí taktiky i politického nátlaku. Případ výroků pana velvyslance beru jako zastrašování, a to přesto, že každá velmoc vlastnící jaderné zbraně, je má z důvodu zastrašení. Ale nemyslím si, že tyto výhružky mají reálný obsah. Reakce EU i NATO by měla spočívat zejména v tom, aby nebylo nazíráno na dnešní mírový stav jako na věc, která se v budoucnu nikdy nezmění. Proto je důležité budovat bezpečnostní a obranné kapacity každé členské země, je nutno zvýšit transatlantické vazby a spojenectví a je třeba zejména mezi evropskými zeměmi prohlubovat spolupráci. A to jak v bezpečnostní, tak i v zahraniční politice. Nemyslím si, že by současné zhoršené vztahy s RF se měly stát nějakou záminkou nové "studené války" či novému kolu zbrojení. To nikdy a nikam v minulosti nevedlo. Ale odpovědnost za svoji obranu a bezpečnost by se měla stát základem uvažování i české politické reprezentace a občanů České republiky.