ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2015 12:11:23 - masa

Velký pátek není Svátek

Proč by zrovna v ateistickém Česku měl být za nový státní svátek prohlášen Velký pátek, když to není ani v zemích, kde na křesťanství kladou mnohem větší důraz?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2015 10:04:11 - Ing. Ladislav Šincl
Zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu v současné době stanoví 13 svátků, které jsou dny pracovního klidu. Dva z nich, a sice Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok, připadají společně na datum 1. ledna, takže slavíme svátků
jen 12. 

V počtu svátku se nacházíme ve spodním evropském průměru, např. Slovensko, Rakousko, Švédsko, Dánsko,
Lucembursko, Itálie, Portugalsko mají svátků 13, Belgie 14, Španělsko 18 a Norsko dokonce 19. 


Velký pátek uznávají za oficiální svátek například Velká Británie, Irsko, Finsko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a v neposlední řadě i Slovensko. V Dánsku a Norsku je svátkem i Zelený čtvrtek.


Já osobně v případě Velkého pátku - svátku upřednostňuji hlavně sociální aspekt  před křesťanským.  Ve prospěch schválení Velkého pátku jako svátku hovoří také skutečnost, že na  Velký pátek jsou oficiální školní prázdniny, přičemž  tento den   je  však dnem pracovním.


Pro rodiče tak vzniká nezanedbatelný, často i ekonomický problém zaopatření nezletilých dětí v pracovní době. Schválením Velkého pátku jako svátků by tak umožnilo rodinám trávit více svátečního času pohromadě. Toto je můj hlavní motiv proč tento nový svátek podporuji.