Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.04.2015 13:31:34 - Anna Marie K.

rodičky-narkomanky

Jak se vy díváte na návrh senátorky Dernerové, že by matka měla nést trestně právní odpovědnost i za nenarozené dítě? Já se obávám, že ty nejvíce rizikové rodičky si najdou cestu, jak tento zákon obejít a třeba raději k lékaři nepůjdou. Souhlasíte? A druhý problém, kdo posoudí, vinu rodičky a má se to týkat jen feťaček, nebo třeba i kuřaček? Cigareta je přeci taky droga. A někde jsme slyšela, že drastické vysazení v průběhu těhotenství, nejenže dítě nepomůže, ale může mít i negativní následky. Tělo se přece potřebuje od všech nežádoucích látek nejdříve vyčistit, takže řešit problém až tehdy, když žena zjistí, že je těhotná, může být pozdě. Souhlasíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.05.2015 6:40:30 - Ing. Jan Bartošek

Vážená paní Anno Marie,

nejsem sice lékař, ale přece jen mohu odpovědět jako odborník, spíše než jako politik, vzhledem k mým odborným znalostem a praxi. Je vždy smutné, když vidím, že ani těhotenství neodradí mladé ženy od závislosti na drogách. Nicméně dle mého represivní opatření v tomto případě spíše povede k větším rizikům - tedy že se ženy v takovou chvíli budou tajit svůj stav a problém, než aby si byly schopny říci o pomoc. Jako adiktolog profesí (odborník na léčbu a prevenci závislostí) vím, že závislost je vážná a chronická nemoc, kterou když spíše léčíme, než trestáme, tak jsme schopni celé řadě lidí pomoci.

Nakonec chci dodat, že občas mám pocit, že když se o této záležitosti bavíme, tak se spíše myslí pouze uživatelky nelegálních drog, ale pokud bychom o této záležitosti měli uvažovat, musíme si v takovém případě představit i ty drogy legální, tedy alkohol a tabák a v tomto kontextu další debatu vést.


Váš Jan Bartošek