Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.01.2012 9:17:55 - vortc

Dostupnost zdravotní péče se Tachovsku vzdaluje

Dobrý den pane poslanče. Jak samozřejmě víte, nemocnice v Plané je až na pár ambulancí a jednodenní chirurgie zavřená. Chtěl bych vědět, proč neusilujete o znovuotevření této jediné nemocnice na Tachovsku. Nebo, pokud jste společně s panem senátorem Nenutilem, udělali vše pro otevření dalších částí nemocnice, kdo, nebo co tomuto otevření brání. Sám dobře víte, jaká je situace třeba při převozu rodičky do Stoda, nebo do Plzně a kolik žen takto vezených rodilo v sanitě . děkuji za odpověď V.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.01.2012 14:53:15 - Ing. Václav Votava

Dobrý den,

k Vašemu dotazu na Nemocnici v Plané – zásadní problém nastal v okamžiku, kdy Plzeňský kraj pod vedením ODS nechal tento majetek spadnout do konkurzu a prodat soukromému vlastníkovi, čímž ztratil na nemocnici jakýkoliv vliv. Kraj tehdy neměl zájem nemocnici zprovoznit. Po krajských volbách v roce 2008 Rada kraje složená z ČSSD sice jednala se soukromým vlastníkem, který byl vůči kraji vstřícný, nicméně vše ztroskotalo na neochotě zdravotních pojišťoven, především VZP, uzavřít s nemocnicí smlouvy. Musím Vám upřímně říct, že za současného stavu a přístupu zdravotních pojišťoven už nevidím jako reálné znovuotevření nemocnice v Plané jako plnohodnotné nemocnice se všemi základními obory. A nejen to. Bohužel mám i vážné obavy o nemocnici ve Stodě, která byla určena pro Tachovsko jako spádová, i kdy to jistě není vzhledem k dopravnímu spojení ideální. VZP zde totiž chce uzavřít porodnici s gynekologií a radikálně omezit akutní lůžka např. interny, což může být vlastně skrytá demontáž této nemocnice, protože zařízení, které nemůže poskytovat komplexní a provázanou péči všech oborů, dřív nebo později zanikne. V porodnici ve Stodě rodilo v loňském roce 94 rodiček z Tachovska a řada rodiček ji cíleně vyhledává pro její komornější až rodinné prostředí a vzornou péči. Pokud dojde k uzavření porodnice tak, jak to plánuje ministerstvo zdravotnictví, dostanou se rodičky v Plzeňském kraji a to nejen z Tachovska do situace, kdy nejenže jim bude hrozit porod někde v autě na dálnici, jak se to již několikrát stalo, ale i to, že podobně jako v Praze, nebudou vědět, kde budou rodit a zda bude někde vůbec místo. Dostupnost a kvalita péče se bude spíš snižovat než aby se zvyšovala, jak argumentuje ministerstvo. Ujišťuji Vás, že kraj i všichni zainteresovaní budeme proti tomuto záměru rušit porodnice bojovat.