Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2015 15:13:37 - Císlerová

plýtvání potravinami

Jakým způsobem budete chtít řešit problém s plýtváním s potravinami a znečišťování planety hromadou odpadků? Chápu, že jsem malá země, ale i ta má na této zkáze podle mě svůj podíl. Děkuji za názor. Císlerová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.06.2015 16:08:22 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den. Tématu plýtvání potravinami se věnuji dlouhodobě. Už na podzim loňského roku jsem za tímto účelem svolal kulatý stůl za účasti potravinových bank a nevládních organizací. Podařilo se nám vyřešit problém se zdaněním DPH u darovaných potravin. K menšímu plýtvání potravinami by u nás mělo přispět především dořešení funkčnosti potravinových bank. Do nich by výrobci a prodejci posílali zboží těsně před vypršením doby spotřeby, které by se následně poskytovalo například nevládním organizacím pro sociálně potřebné. Darované potraviny ale musí být bezpečné a zdravotně nezávadné. Z hlediska evropského práva jsou potraviny s označením data použitelnosti po překročení tohoto data považovány za nebezpečné a nelze je uvádět na trh. Naopak potraviny s označením data minimální trvanlivosti mohou být po překročení tohoto data uváděny na trh. Informace o překročení data minimální trvanlivosti musí být proto spotřebiteli sdělena a toto zboží je nutné prodávat odděleně. V České republice neexistuje analýza, která by dokladovala množství potravinového odpadu. Výsledky takové studie, kterou bude zpracovávat Ministerstvo životního prostředí, budou známy až v průběhu roku 2016.