Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.11.2010 20:16:38 - horal

standard a nadstandard

Děkuji za vaši předchozí odpověď pane ministře,
se zájmem sleduji vaše působení ve funkci a všiml jsem si, že jste na sjezdu ČLK mluvil o stanovení standardní a nadstandardní péče. Jste už kolikátý ministr, který o něčem podobném mluví, ale máte připravenou konkrétné podobu tohohle rozdělení, alespoň v obrysech?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2010 14:05:23 - Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
Dobrý den,

 novela zákona č. 48, která je právě v připomínkovém řízení, umožní zákonnou možnost zavedení standardů. Jednotlivé standardy musí být určovány především odbornými lékařskými společnostmi. Nepředpokládáme, že ze dne na den vzniknou stovky standardů, ale bude to postupný a dlouhodobý proces. Zároveň s novými poznatky  ve zdravotnictví se musí standardy pravidelně přehodnocovat. V  první fázi předpokládáme, že budou především standardy tzv. materiálové, to znamená, že pacient si bude moci připlatit např. za lepší typ nitrooční čočky nebo jiného materiálu. Postupně by se měly zavádět i u některých typů výkonů.