Ing. Adolf Beznoska

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2015 10:54:06 - Kateřina Karásková, Praha

Mateřská

V pořadu 168 řešili zneužívání mateřské. Mě je ale pár věcí nejasných. První z nich je, zda je trestné žádat o práci, když jsem těhotná, zatajit svůj stav nebo zda je trestné to, žádat o práci a pak jít na nemocenskou (tzn. Pobírat dvojí dávky)? A může mi někdo zakázat pobírat mateřskou a u toho pracovat? A co když je člověk třeba živnostník? Kateřina Karásková, Praha

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2015 8:10:03 - Ing. Adolf Beznoska
Vážená paní Karásková, zde jsou odpovědi na Vaše otázky: 

1. Nikoliv, zaměstnankyně nemá povinnost oznámit zaměstnanci své těhotenství, pokud nevykonává práci, která je pro těhotnou ženu riziková, stejně tak nemusím oznámit, že je těhotná při nástupu do zaměstnání. Zákoník práce takovou povinnost nestanovuje. 
Nicméně je dost pravděpodobné, že zatajování takové informace by se posléze mohlo obrátit proti zaměstnankyni (i když během těhotenství nemůže být žena až na výjimky propuštěna). 
  
2. Žena může podle všeho pracovat během mateřské, není to nikde vysloveně zakázáno, ale mělo by to být v omezeném rozsahu a hlavně, nesmí se jednat o stejnou práci, ze které pobírá mateřskou, tedy o stejnou práci, kterou dělala před odchodem na mateřskou! 
  
3. OSVČ žena nesmí během mateřské vykonávat samostatně výdělečnou činnost OSOBNĚ, což zdůrazňuji osobně. Pokud má např. firmu a všechno za ní odpracují zaměstnanci, tak může v podnikání pokračovat. 

S pozdravem 
Adolf Beznoska