RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2015 10:55:41 - Kateřina Karásková, Praha

Mateřská

V pořadu 168 řešili zneužívání mateřské. Mě je ale pár věcí nejasných. První z nich je, zda je trestné žádat o práci, když jsem těhotná, zatajit svůj stav nebo zda je trestné to, žádat o práci a pak jít na nemocenskou (tzn. Pobírat dvojí dávky)? A může mi někdo zakázat pobírat mateřskou a u toho pracovat? A co když je člověk třeba živnostník? Kateřina Karásková, Praha

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2015 9:04:50 - RSDr. Miroslav Opálka
 Vážená paní Karásková, děkuji Vám za důvěru, se kterou jste se na mne obrátila. Pořad jsem v televizi neviděl. Pokusím se Vám však odpovědět na jednotlivé otázky, které jsem ve Vašem textu zaznamenal. S úctou Miroslav Opálka

1) K otázce zda je trestné žádat o práci, jste-li těhotná a svůj stav byste tajila:
Žádat o práci v případě těhotenství trestné není, zaměstnavatel není oprávněn ptát se na takovou skutečnost. Trestné může být sjednání fiktivního zaměstnání, pokud se pak např. na jeho základě někdo pokouší vylákat dávky, které přísluší zaměstnancům.

2) K otázce zda je trestné žádat o práci a pak jít na nemocenskou (tzn. „Pobírat dvojí dávky“ jak píšete):
Nemocenské pojištění vzniká pojištěnci dnem, kdy začal vykonávat práci pro zaměstnavatel. Nárok na nemocenské vznikne, pokud dočasná pracovní neschopnost (DPN) vznikla za trvání pojištění nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení. Z Vašeho dotazu není zřejmé, co je míněno pobíráním dvojích dávek – zaměstnanec buď pracuje nebo je v dočasné pracovní neschopnosti. Na výplatu nemocenského není nárok za dobu, kdy by případně zaměstnanec v DPN pracoval v té činnosti, ze které pobírá dávku.

3) K otázce zda může někdo zakázat pobírat mateřskou a u toho pracovat:
Na výplatu peněžité pomoci v mateřství (PPM) není ze zákona nárok, pokud pojištěnec vykonává práci v pojištěné činnosti, ze které dávka náleží. Při pobírání PPM lze pracovat, ale v jiném zaměstnání než ze kterého se dávka vyplácí (popř. i u stejného zaměstnavatele, ale musí být vykonávána jiná činnost). Účelem dávek nemocenského pojištění, mezi které patří  PPM, je nahradit pojištěné osobě příjem, který jí uchází pokud nastala zákonem předvídaná sociální událost (v tomto případě mateřství – nástup na PPM).

4) K otázce týkající se živnostníků:
Na výplatu peněžité pomoci v mateřství není nárok, pokud pojištěnec vykonává osobně samostatnou výdělečnou činnost, ze které dávka náleží. Platí zde stejný princip, jaký je uveden v předchozí odpovědi. Aby měly osoby samostatně výdělečně činné nárok na PPM, musí být účastné nemocenského pojištění, to je pro ně dobrovolné. Je potom třeba také splnit podmínku určité délky pojištění. Jednak musí účast na nemocenském pojištění OSVČ trvat aspoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na PPM, za druhé musí být splněna i podmínka trvání účasti na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM (tato druhá podmínka platí stejně pro osoby účastné nemocenského pojištění jako zaměstnanci!).