Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2015 14:22:53 - kavaz

Standardní strany

Standardní strany jak píšete měli dost šancí předvést, co dokáží. Proč bychom měli opakovat stejné chyby a znovu je volit? Podotýkám, že nejsem zastáncem ,,rychlokvašek" jako VV nebo ANO. jediné, co na nich vidím pozitivní je, že snad kvůli nim dojde k nějaké vnitřní reflexi zavedených stran, které to tu pěkně zpackaly

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2015 15:26:33 - Ing. Antonín Seďa
 Souhlasím s vámi ,že se mnohé věci nepovedly a že politici dělali chyby. Nechci nic omlouvat,protože i já nesu spoluodpovědnost za současný stav české politické scény. Nicméně mi dovolte můj pohled na příčiny dnešní situace. Vzpomínám si ba období po listopadu 1989 a na situací v naší společnosti. Vzniklo OF a VPN, byl obrovský odpor ve společnosti vůči politickým stranám. Stačí si připomenout předvolební heslo:Strany jsou tady pro straníky, OF je tu pro všechny. Také první prezident V.Havel vystupoval proti politickým stranám. Tohle přetrvává do dnešních dnů a existuje společenský respekt vůči politice jako celku. Dále politické strany se uzavřely vůči veřejnosti, mají nízkou členskou základnu a tím i vnitřní malou konkurenci. Nízký počet členů nedokáže obsadit kandidátky v komunálních volbách a tento prostor nechává pro různá místní sdružení. Přitom se stírá rozdíl mezi pravicí a levicí z pohledu principu jejich volebních a politických programů. Vznikla řada regionálních či místních kandidátek tzv. Nezávislých osobnosti,které nejsou vůči nikomu zodpovědné za své rozhodování a jednání. Vždyť stačí několik známých osobnosti a je to. Přitom řada těchto osob jsou ve střetu zájmů a namísto hájení veřejných služeb hájí spíše osobní zájmy. Tato politizace škodí demokratickému vývoji v zemí,protože i politik by měl být čitelný a měl by stát za svým programem. Zároveň by měl výt kontrolován ,a to nejen spoluobčany,ale i spolustraníky. Dalším problémem je privatizace českých médií a v poslední době i privatizace politiky. Média mají bytí hlídáním psem demokracie a ne podporovatelem v politickém boji. Taktéž existuje malá kontrola občanů ,protože mají svých starostí dost. Prostě politiku berou jako něco nečistého a méně  potřebného. Přitom si málo uvědomují, že politici rozhodují o jejich budoucnosti přijímáním zákonů , rozhodují o investicích ovlivňující jejich životní prostředí a také rozhodují o kvalitě a dostupnosti veřejných služeb. Proto jsou důležité standardní politické strany,které by si měly že svých chyb vzít ponaučení do budoucnosti. A občané by si také měli uvědomit svoji odpovědnost za své hlasování při jednotlivých volbách.