Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.07.2015 19:14:24 - zvědavec

Opravdu si myslíte že NATO se brání rusku?

Přečetl jsem si odpověď, kterou jste dal na předchozí dotaz ohledně NATO. Opravdu si myslíte že NATO vzniklo a teď dělá vše proto aby se bránilo "agresivnímu" rusku. Jsou to USA nebo Rusko co má po světě více jak 127 vojenských základen. Bylo to rusko nebo USA co bez rezoluce OSN bombardovalo cizí stát (Jugoslávii), Bylo to Rusko nebo USA co bez mandátu OSN začalo vojenskou operaci v Iráku. Je třeba připomenout že USA je člen NATO a co dělá USA je vlastně činnost NATO.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2015 8:48:49 - Ing. Antonín Seďa
 Nevím, ale jako předseda Stálé delegace ČR do Parlamentního shromáždění NATO si pamatuji mnoho diskusí, jak na plénu, tak v jednotlivých výborech či ve stálé komisi NATO-Rusko. Probíhaly demokratické výměny názorů a myslím si, že existovala vzájemná spolupráce mezi PS NATO a delegací RF ohledně boje proti terorismu, organizovaným skupinám, distribuci drog či omezování jaderných zbraní i ZHN. Po anexi Krymu (bez resoluce RB OSN) byly vztahy NATO-RF přerušeny, což rozhodně nepřispělo ke zvýšení spolupráce či k uklidnění bezpečnostní situace. Mě to osobně mrzí, ale byla to jediná možná reakce PS NATO na postup Ruska vůči nezávislé Ukrajině. Takže opravdovou příčinou zhoršení stavu je RF. Ano, USA mají po světě mnoho základen, ale mnohé z nich jsou součástí PRO USA a nikoliv NATO. Mnohé z nich působí v zemích, které s USA dlouhodobě spolupracují. USA je vedoucí vojenskou silou Aliance, ale musím upozornit, že velení NATO sídlí v Bruselu a že k rozhodnutí o nasazení jednotek členských států NATO rozhodují členské země konsensem. Není pravdou, že bombardování v Jugoslávii se neopíralo o usnesení RB OSN. Toto usnesení nebylo přímé, ale odmítalo etnické čistky v Jugoslávii. Byly to podobné resoluce, tak jako pozdější vůči Iráku či Libyi. A není pravdou, že co činí USA, to činí NATO. Například v Mali USA nepůsobí, ale jsou tam i jednotky členských států NATO, ale pod patronací mise EU. Proto je třeba rozlišovat, o jaký mandát vlastně jde. Vidět vše optikou ideologie je špatné a vede to pouze ke zhoršování vztahů mezi státy i ke zhoršení bezpečnostní situace. Pobaltské země, Polsko, Rumunsko a Bulharsko požádalo USA o ruzmístění jejich jednotek k posílení své obranyschopnosti. Zřejmě mají své důvody, proč tuto pomoc od členské země NATO požadují. A je všem jasné, že touto hrozbou jsou poslední kroky RF, která haraší u jejich hranic zbraněmi. Pobaltské země se také obávají podobného scénáře, který proběhl na Krymu. Také bylo zpochybněno rozhodnutí Chrušťova o přičlenění Krymu k Ukrajině. Podobné snahy v ruské Dumě jsou ve vztahu k Estonsku, Litvě a Lotyšsku. Tohle jsou důvody, proč se tyto země obrátily o pomoc k NATO. A podle Washingtonské smlouvy je NATO obranná Aliance.