ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2012 15:52:49 - Betinka

odpověď na dotaz

V Senátu se minulý týden konalo jednání zástupců romské iniciativy z Nového Boru, a to jednak se senátorem Doubravou ale také s Vámi. Jaký máte ze setkání dojem? A dospěli jste k něčemu? Vláda je například často kritizována za pasivitu v této problematice. Jak se na to díváte Vy? A myslíte si, že se nepokoje budou opakovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2012 19:45:09 - Ing. Karel Kapoun
Dobrý den,
Na toto jednání jsem byl pozván zástupci romské iniciativy z Nového Boru. Očekával jsem jejich kritiku vůči panu senátorovi Doubravovi za jeho výroky v médiích, ale od začátku jednání jsem byl překvapen jejich vstřícností a snahou najít nějaká společná řešení. Myslím si, že obě strany si uvědomovaly vážnost situace a potřebu ji řešit, s tím vědomím, že zde nejsou jednoduchá řešení. Společným jmenovatelem je nedostatečná vzdělanost Romů a tím velmi malé šance uplatnit se na trhu práce. Shodli jsme se na tom, že je třeba začít odspodu, tzn. od obcí, kde se lidé navzájem znají a měli by mít snahu se domluvit. Romové vidí první kroky v tzv. sociálním podnikání, tj. že by se ucházeli o zakázky veřejně prospěšných prací, zaměřených zejména na úklidové práce. Záleželo by na vedení obce, zda-li by do toho šla. Každý úspěšný projekt by znamenal velký krok. Na tomto jednání zaznělo několik takových příkladů, ale bohužel neměly zdaleka takovou odezvu v médiích jako příklady negativního chování Romů. Zaznělo také, že vládní řešení jsou příliš obecná a že reagují až na vzniklou situaci. Oba jsme přislíbili, že v rámci svých politických stran tyto návrhy projednáme a že budeme spolu dále komunikovat. Měl jsem z tohoto jednání dobrý pocit a kdyby v podobném duchu probíhala ostatní jednání o této problematice, nemuseli bychom se v budoucnu obávat opakování nepokojů, jejichž jsme v současné době svědky.
S pozdravem Karel Kapoun, senátor