Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2015 9:42:49 - žabkaa

Islamisté

Kam myslíte, že povedou boje, které mezi sebou vedou už jednotlivé skupiny radikálů? Mě napadají dva scénáře. Jeden, který je lepší pro nás – pobijou se navzájem. Horší, těm největším radikálům tím stoupne sebevědomí a bůh nás pak ochraňuj, protože ochrana států a mezinárodních organizací selhává. Jako příklad za všechno lez uvést řešení uprchlické krize.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.07.2015 12:59:03 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za konkrétní dotaz. Předně řešení uprchlické krize je složitý problém zejména proto, že zasahuje mnoho států, které se zhroutily a v rámci mezinárodního společenství není vlastně s kým jednat. Tady preferuji přijetí rezoluce RB OSN, která umožní použití armády proti organizovanému zločinu, který tuto ilegální migraci organizuje a podporuje. Celá oblast MENU je velmi složitá nejen historicky, nábožensky, ale zejména vlivově. Je tam mnoho zemí, které mají své particiální zájmy: USA, Turecko, Saudská Arábie, Irán, RF, Izrael. Souhlasím s tím, že pokud by se jednotlivé polovojnské či teroristické skupiny vystřílely navzájem, tak by to bylo pro danou oblast dobré. Nicméně nesmíme zapomínat na obyvatelstvo, které trpí již dnes. Velkým problémem je také obrovská rivalita mezi šítskými a sunnitskými bojovníky. Jednotky ISIL se snaží ovládnbout nejen území Levanty a Sýrie, ale svůj vliv chtějí rošířit i na Sinaji, Golanech či v Gaze. Uvědomují si totiž, že šíření strachu jim umožní získat na svoji stranu další souvěrce či jiné skupiny. Je také možné, že v rámci boje proti bezvěrcům se nakonec tyto dnes nepřátelské skupiny spojí. To by byl největší problém pro Izrael a bohaté arabské země. Řešením je pokračovat v nastoleném úsilí proti IS. Nicméně osobně se domnívám, že daleko větší úlohu musejí sehrát bohaté arabské země z regionu a USA. Je třeba také bezpečnostně posílit a pomoci zemím, které dnes jsou hrází proti teroristickým islámským fundamentalistům. Že to bude trvat mnoho let snad ani nemusím připomínat. Ale v boji proti radikálnímu islamismu a terorismu nelze polevovat a naopka nalézt řešení k omezení jejich finančních či logistických zdrojů. Ale na tom se musí dohodnout nejen celé mezinárodní společenství, ale zejména ti hráči, kteří na daný region mají největší vliv.