Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2015 16:18:14 - Dita Pav.

Jak hodnotíte činnost české policie?

Má podle vás policie právo, ve velkém sledovat provoz na internetu například tak, že by si měla nechat na míru připravit viry, které by pak rozesílala na vybrané weby? K čemu je taková práce policie pro občany přínosem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.07.2015 16:57:56 - Ing. Antonín Seďa
 V současné době se v rámci vojenských i polovojenských operací používají kybernetické útoky. Ty mají za cíl "uzemnit" vojenská zařízení či řídící jednotky. Tyto útoky jsou velmi nebezpečné i z pohledu napříkjlad energetického Blackoutu či dodávek vody. Proto je potřebné, aby armáda či orgány státní správy měly schopnosti, jak těmto kyber útoků čelit. Ukazuje se , že například na Krymu i na východní Ukrajině byla použita kyber válka s cílem zajistit kontrolu nad daným územím. Takže tyto schopnosti patří do arzenálu vnitřní a vnější bezpečnosti země. Co se týká sledování provozu na internetu, pak lze odlišit dvě záležitosti. Tou první je otázka národní bezpečnosti, což je věcí zpravodajských služeb a dalších orgánů k tomu určených. Tou druhou je boj proti virům, které mohou napáchat národohospodářské škody. V současné době se bojem proti těmto tzv. hacklerům buduje Národní kybernetické centrum v Brně pod vedením NBÚ. Schopnosti odrazit či dokonce i vést kyber válku má mít armáda a nikoliv Policie ČR. Sledování internetu, tak jako odposlechy jsou součástí použití sledovací techniky. Toto použití má svá zákonná pravidla, včetně povolování soudů. Takže v případě legálního použití operativní techniky lze sledovat i internetovou komunikaci, například v případech pornografie, boje proti terorismu, praní špinavých peněz či v rámci boje proti organizovanému zločinu. Případ, který uvádíte, však dle mého názoru nelze použít policií, tím mám na mysli přípravu a rozesílání virů po internetu na vybrané weby. Podle mě je to nejen nelegální, ale není to v kompetenci POlicie ČR. Taková práce by jistě pro občany přínosem nebyla. Přínosy legálního použití techniky policií jsem již popsal.