Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2015 8:48:21 - vikturek99

pozemni armady proti IS

Dobrý den,
Prosím vás,proč každý stát nepošle armády proti IS?? Když má oporu letectva??Proč to EU toleruje???Kdyby pomohli kurdum,mohl by IS být potlačen!Vyřešilo by to i uprchlickou krizi,mohli by zajistit chráněné území na severu Afriky a vytvořit tam uprchlického tábory...

Proč se to tak netěší?Proč je taková nečinnost EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.08.2015 9:42:20 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, na který se pouze pokusím odpovědět z mého pohledu. Problematika Blízkého a Středního východu je historicky založená a to zejména z důvodů sporů mezi šítty a sunnity. Na jedné straně stojí Saudská Arábie, která podporuje sunnity (dnes povstalci z IS) a přitom je spojencem zápsdní koalice a podílí se na bombardování pozic jednotek IS, na straně druhé je Irán, podporující Hizballáh a šítty. Uvědomte si prosím, že v Sýrii  a Iráku doposud vládli menšinoví šítté, což bylo trnem v oku většinovým sunnitům. A pokud se neřešili základní problémy obyvatelstva, pak bylo jen otázkou, kdy dojde k povstání a rebélii. Dalším významným hráčem je Turecko, které sice bojuje s IS, ale má obrovské problémy s Kurdy. Nejen stěmi tureckými , ale i z oblastí Sýrie a Iráku. Takže prakticky k reálné dohodě na řešení tohoto konfliktu nemůže dojít. K tomu je USA spojencem Izraele, který nyní vyčkává, protože pro něj je výhodnější boj šíttů se sunnity. Přitom spoijencem USA je Saudská Arábie, ale ta se k pozemním operacím nechystá. Dále RF, ketrá podporuje syrský režim, z důvodu strategického (má svůj přístav v Sýrii). Takže tyto politicko globální komplikace ukazují, že by bylo vražedné, aby EU vyslala své armády do pozemních bojů. EU podporuje dodávkami zbraní a dalšího materiálu kurdské jednotky, ale z mého pohledu se prozatím více angažovat nehodlá. Prostě tento historický spor je nutno řešit za pomocí bohatých arabských států. Historické souvislosti i současná situace zřetelně ukazují, proč je IS úspěšný a proč proti teroristická koalice nemůže být úspěšná. A to přesto, že v poslední době jsou zaznamenávané úspěchy a územní zisky v boji s bojovníky IS.