ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.11.2010 15:45:45 - kapek

K cenám elektřiny společnosti ČEZ

pane ministře, chlubíte se tím, že šetříe za elektřinu a to celé 3 miliony korun. Tím ale ukazujete, jak nechutně vysoké ceny má nastavené ČEZ. Není na čase s tím něco provést? Kapek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.11.2010 8:32:59 - Mgr. Pavel Drobil
Vážený pane Kapku,

dovolte mi Vás informovat, že finální výše cen elektřiny obecně závisí na situaci na energetické burze, kde je tato komodita obchodována. Otázka výše ceny elektřiny je tedy stejně jako u ostatních obchodovatelných komodit otázkou nabídky a poptávky. Významný vliv na cenu elektřiny v Čechách má výsledek obchodování na Centrální energetické burze v Lipsku. Ceny této burzy jsou určující pro celý region středovýchodní Evropy. Ceny tzv. silové elektřiny jsou tedy určované trhem. Stát může ovlivňovat pouze tzv. regulovanou složku ceny elektřiny, která obsahuje poplatky za distribuci, přenos, služby operátora trhu atd. Tato část ceny zaujímá zhruba 45 % u ceny elektřiny pro domácnosti a asi 25 % u ceny elektřiny pro velkoodběr a je regulována Energetickým regulačním úřadem. Fakt, že cena elektřiny v ČR je ovlivňována nabídkou a poptávkou, nejlépe demonstruje současná situace na trhu s elektřinou v České republice, kdy bylo ze strany některých distributorů pro příští rok ohlášeno zlevnění elektřiny.