Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.09.2015 14:30:43 - májka

Stydím se za přístup Česka k uprchlíkům

To, co se říká v médiích beru samozřejmě s rezervou, ale i já mám pocit, že bychom pro uprchlíky mohli udělat více a stydím se za to, jak nás vnímají nejen oni, ale i jiné státy. Mám strach, že bude hůř a co když se pak k našim emigrantům budou chovat v zahraničí stejně? Cožpak jsme zapomněli na naši minulost? Chtěla bych vědět, zda plánujete uspořádat třeba nějakou akci na podporu uprchlíků jako to dělají politici v jiných zemích? A pak by mě zajímalo, proč si myslíte, že jsme v cizině nazývání rasisty apod? Připouštíte, že je tato kritiky alespoň částečně oprávněná? PS: Omlouvám se, že vystupuji pod přezdívkou. M.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.09.2015 9:55:00 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážená paní,
sdílím s Vámi pocit, že je to ostuda. Oficiální stránky Ministerstva vnitra se dokonce chlubí prohlášením: "Manuál pro uprchlíky hovoří jasně – ČR se vyhněte." To sice může být věc ředitele odboru Tomáše Haišmana, ale i tak je to miniilustrace toho, že řada činovníků žije v duchovním obzoru kolaborantů z doby protektorátu či komunismu a odporu k lidem, kteří si zachraňují život. Podobně je mi dost stydno, že jsme se nedistancovali ani extrémů ve V4 typu schválností vůči uprchlíkům (odstavení vlaků a vyslání na "pochod smrti"(?) pěšky, bez ohledu na vozíčkáře či nemluvňata, by nemělo být něco, co lze přehlížet. Čeká nás dlouhá práce na změně pohledu české veřejnosti a odstraňování xenofobních atavismů. Z historie víme, že taková snaha není marná a že může být korunována úspěchem - stačí si vzpomenout na nenávist, které byl v době Hilsneriády nebo sporů kolem Rukopisů vystaven T. G. Masaryk, a uvědomit si, že i nepatrná podpora se může obrátit v dobré, když jde o postoj, který je zásadní a mravně správný. Výborný je rozmach aktivismu a spontánní pomoci. Příznivci pochybných amnestií, černých peněz a ruského vlivu vědí, proč začínají kolem nejtrapnějších figur našeho vývoje posledních let organizovat "protipetice". Důležité je neklesat na mysli a mít víru v to, že každý kus drobné práce kolem sebe pomáhá dobrému výsledku na konci!
Srdečně zdravím a přeji dobrou mysl i elán,
--Jiří Zlatuška