Ing. Richard Nádvorník

  • STAN
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.02.2012 19:38:32 - Hanna Schmidt

onkologická centra

Vážený pane inženýre, jak je možné, že Váš stranický kolega doc. Heger hodlá rušit onkologická centra? Myslíte, že toto je správné řešení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.02.2012 11:08:32 - Ing. Richard Nádvorník

Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz. Přestože zdravotnictví není mým oborem, rád bych k tomuto tématu řekl několik slov. Ptáte-li se na onkologická centra a jejich rušení pak já sám pro sebe si musím tuto otázku doplnit o to, zda je toto rušení center součástí nějaké promyšlené koncepce a jestli bude pro všechny onkologické pacienty v rámci této koncepce potřebná péče dostupná, dostatečná a také včasná. Pokud odpovědi na tyty otázky budou kladné, je to v pořádku. Pokud ne, je třeba tento krok ještě patřičně zvážit. Zdravotnictví však jako celek na mě působí jako černá díra, která je schopná spolykat spoustu miliard bez mrknutí oka.  Na tomto stavu se dlouhodobě podíleli všichni, kdo v tomto systému pracovali. Jak ministerští úředníci, tak přebujelé zdravotní pojišťovny, ale i zdravotníci, kteří nejevili příliš snahy ptát se na to, kolik jimi předepisovaná péče stojí a je-li opravdu nutná. Když zvážíme všechny tyto faktory, nepochybně zjistíme, že prostředky vynaložené v rámci celého resortu je třeba efektivněji využívat a jejich toky usměrnit tam, kde jsou opravdu potřeba. Je to stejné, jako v celé společnosti. Na jedné straně jsme svědky nehorázného plýtvání a jinde se prostředků nedostává. Ve zdravotnictví vidím jako problém plýtvání s léky a jejich ceny. Jinde to jsou předražené dálnice, zmanipulovaná výběrová řízení, neprůhledné vlastnické vztahy firem atd. Nezbude, než abychom jako politici brali všechny tyto věci vážně a abychom měli upřímnou snahu je řešit. Zároveň abychom neztratili schopnost naslouchat našim spoluobčanům a vnímali jejich názory jako podněty a inspiraci pro naši práci.