Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2010 15:44:58 - Blanka_B

Vysoké náklady na propouštění

Dobré odpoledne pane Drábku, o výpovědi bez udání důvodu se toho napsaly celé stohy, ale teď jsem dočetla jeden zajímavý ekonomický článek, ve kterém se praví, že zaměstnavatelé nejvíc trpí příliš vysokými náklady na případné propouštění zaměstnanců. Chystáte v tom nějaké změny?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2010 11:53:11 - Dr. Ing. Jaromír Drábek
Děkuji za tento dotaz. Je to skutečně tak, že příliš rigidní pravidla pro ukončování pracovního poměru rozvoj zaměstnanosti spíše brzdí. Zejména střední a menší zaměstnavatelé se obávají vytváření nových pracovních míst přesně z toho důvodu, že v případě, že se jim dlouhodobě nebude dařit tak, jak si v dané situaci při přijímání nového zaměstnance představují, budou mít velký problém s ním ukončit pracovní poměr. Neplánuji nic takového jako výpověď bez udání důvodu, jisté zpružnění pracovního trhu by ale mohlo přinést například takové opatření, které by odstupňovalo výši odstupného podle počtu odpracovaných let. V případě jednoho odpracovaného roku u daného zaměstnavatele by odstupné činilo jeden měsíční plat, u dvou let dva platy a od tří let by odstupné bylo automaticky tříměsíční jako dosud. Toto opatření by mělo být součástí novely zákoníku práce, která bude provedena v průběhu příštího roku.