Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.11.2015 19:52:23 - Jaria

Půda je naše bohatství?

Pokud si to opravdu myslíte,zasadíte se o to,že se podle toho budou o ni všichni starat.Vinou politiky minulých ministrů zemědělství se půda stala vyčerpanou,udusanou a zaplněnou solárpanely nebo halami.Snížil se počet farem chovajících hospodářská zvířata a rostlinná výroba nehospodaří,ale ničí.Už se neprovádí hluboká orba ani hnojení statkovými hnojivy,nestřídají se osevní postupy.Všichni zapomněli,že pro zadržování vláhy v půdě(mimo jiné)je důležitý sorbční komplex půdní a ten se vytváří JEN díky hnojení chlévskou mrvou a kejdou.Dnes sem slyšela z tv ten nejjednodušší způsob hospodaření s vodou-zdražení.Ale pokud se nevrátíme k živočišné výrobě(nejen kvůli vlastnímu masu,mléku,vejcím..)ale TAKY kvůli hnoji-naděje na úspěch je malá.To by nesměl někdo v minulosti označovat chlévskou mrvu za NEBEZPEČNÝ ODPAD!!!( profesor VŠ) lidi by nesměli ohrnovat nos a bojovat proti farmám v okolí(jejich"smradu")Copak není na čase řešit vše komplexně?Tz.sucho,půdu,eroze,farmy,díky a hezký den přeji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.11.2015 11:28:04 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den.

Rozhodně s Vámi souhlasím. Problematika eroze půdy, sucha, střídání osevních postupů atd. je pro mě jako ministra zemědělství zcela zásadní. V uplynulých mnoha letech se zde v tomto směru neudělalo takřka nic. Nové dotační podmínky jsme proto nastavili tak, aby zemědělci na půdě hospodařili šetrněji a chovali se k ní s větší úctou směrem k budoucím generacím.