Miloš Vystrčil

PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • ODS
  • Jihlava
  • předseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.03.2012 13:01:15 - doby

Komunikace a srozumitelné vysvětlení je základem důvěry.

Pane senátore, jak byste chtěl zlepšit Vámi kritizovanou diskuzi mezi zastupiteli a vládou? Máte naprostou pravdu, že největším nedostatkem reforem je jejich prezentace občanům

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2012 17:52:39 - Miloš Vystrčil

Dobrý den. Pokud máte na mysli diskuzi mezi občany a vládou (v otázce píšete o zastupitelích), tak se domnívám,  že existuje hned několik možností jak situaci zlepšit. Některé uvedu:

  1. Domnívám se, že je nutné a možné, aby zejména jednotliví resortní ministři v médiích daleko srozumitelněji, trpělivěji a podrobněji vysvětlovali smysl a důvody. Mohou to dělat při televizních či rozhlasovch diskusích s opozicí, moderátory nebo přímo občany. Bohužel poměrně často většinu času v takovýchto debatách koaliční partneři vyplýtvají na řešení sporu a neshod mezi sebou nebo vysvětlováním různých průšvihů a pochybení. Dalším nedostatkem je nízká osobní aktivita z hlediska prezentace svých názorů například pomocí článků v tištěných médiích či na internetu.
  2. Dále je nutné zajistit, aby s reformami související zákony vysvětlovali a obhajovali i koaliční poslanci a senátoři. Bohužel poměrně často bývá možnost obhajoby reformních zákonů poslanci a senátory ztížena legislativně technickou nekvalitou a někdy i nedomyšleností reformních zákonů. Viz například reforma úřadů práce, zákon o jednotném inkasním místě, zákon o podporovaných zdrojích energie apod.
  3. Je nutné, aby koaliční strany namísto řešení vzájemných rozbrojů daleko intenzivněji a otevřeněji prosazovali a vysvětlovali reformní kroky vlády i na své stranické úrovni a osobně přímo před voliči.

Příklad:

V devadesátých letech minulého století za předsednictví Václava Klause jsem byl členem Výkonné rady (VR), což je nejvyšší stranický orgán ODS mezi kongresy. Zasedání VR, která zasedala cca každý měsíc se vždy účastnily špičky ODS počínaje předsedou ODS přes ministry a konče regionálními špičkovými představiteli ODS. VR se scházela téměř každý měsíc vždy v pátek odpoledne na různých místech ČR. Po odpoledním zasedání se večer špičky ODS rozjely po celém regionu na otevřené besedy s občany o programu ODS, reformách, situaci v ČR atd. Tímto způsobem ODS vlastně každý rok pokryla osobním kontaktem svého vedení všechny regiony ČR a zároveň si její špičky zajišťovaly nezkreslenou zpětnou vazbu od občanů. V sobotu ráno potom byla vždy na VR část programu věnována hodnocen výjezdů a diskuzí, které bylo velmi otevřené a věřte, že často i sebekritické. Bohužel s novým stoletím se od tohoto způsobu konání VR v ODS upustilo.