Ing. Jiří Burian

  • ODS
  • Sedlčany
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2015 13:01:32 - hopik

Sobotka:

Česko oproti dalším evropským zemím zaostalo při vytváření vztahů s Čínou.
Myslíte, že má pravdu? A můžete mi vysvětlit, jak je to možné? Kdo za to může? A nemyslíte, že nebýt Zemana, byli bychom na tom ještě hůř?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.11.2015 20:51:49 - Ing. Jiří Burian
 Princip hospodářských, resp. obchodních vztahů, a týká se samozřejmě i těch česko-čínských, jsem v rozhovoru popsal. Obecně má premiér Sobotka pravdu, naše hospodářské vztahy s Čínou za ostatním světem hodně zaostávají, ale v posledních 25 letech po řadu let vládla také sociální demokracie, jejíž předsedou je dnes právě pan Sobotka. A hospodářská politika je jednoznačně doménou vlády. Obávám se, že v tomto konkrétním případě nebýt prezidenta, k takovému aktivnímu kroku by se vláda pana Sobotky sama o sobě neodhodlala. Bylo by dobré se ohlédnout těch pár let zpět a vyhodnotit si hospodářské zpoždění, ne-li dokonce ztráty, které jsme díky jednostrannému preferování zahraniční politiky tzv. lidských práv, aniž by byla kdy  naprosto jasně definována, opustili hospodářský prostor, který býval naší tradiční doménou, ve prospěch např. Německa, USA. Opuštěné trhy, které obratem obsadí konkurence se nám bude velmi těžko znovu dobývat zpět. Je evidentní, že je třeba hrát v zahraničních aktivitách vyváženou roli, jak politickou tak pragmatickou, tedy hospodářskou. Tak se chovají nakonec všechny rozumné a odpovědné vlády na světě – odpovědné na prvním místě svým občanům.