RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.12.2015 11:31:56 - Tedy99

Pane europoslanče

Mělo by se podle Vás Česko připojit k žalobě proti kvótám na přidělování uprchlíků? Nejde v opačném případě proti politice V4? A druhá věc, na kterou by mě zajímal váš názor jako našeho zástupce v EU. Co si myslíte o návrh Evropské komise na zpřísnění pravidel pro držení střelných zbraní? Já si myslím, že je absurdní!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2015 11:23:50 - RNDr. Luděk Niedermayer
Dobrý den, jsem proti tomu, aby se Česká republika připojila k žalobě proti kvótám. V4 v tomto nezkoordinovala své postoje. Zatím žalobu podalo dle mým informací jen Slovensko… Stále platí, že ti, co ne zrovna ideální řešení kvót kritizují nebo napadají, nepřišli s ničím lepším.

Co se týče kontroly zbraní, pokud chceme udržovat Evropu bez hranic, je třeba, aby pravidla v této oblasti byla v klíčových oblastech stejná. To je snad jasné. Považuji za nutné, aby „zneškodněné“ zbraně opravdu nemohly dále zabíjet lidi. Z toho, co vím, se mi zdá, že česká úprava na rozdíl od regulace v jiných zemích toto zajišťuje. Je ale třeba, aby znehodnocení zbraní všude v EU bylo stejně "bezpečné". Naopak se mi nezdá, že je návrh racionální u muzejních zbraní. Zdá se mi, že zbraně do muzea patří, a pokud jsou dobře zajištěny, nemusí být znehodnocené. Určitě zde je třeba na návrhu zapracovat. Osobně považuji za rozumné, aby bylo vymezeno, jaké zbraně se mezi lidmi mají legálně pohybovat (také, aby bylo jasné, které jsou za jakýchkoliv okolností nelegální). Neumím například najít dobré důvody pro držbu automatických zbraní, tedy těch, co mohou během desítek vteřin zabít spoustu lidí. A obdobně nejsem nakloněn automatům přestavěným na poloautomaty. Podle mne to není o tom, co zaznívá v řadě diskusí – tedy že část populace mimo armádu a policii má být připravena vzít bezpečnost společnosti do svých rukou. Chci, aby tuto funkci má v demokratické společnosti stát. A ti co s tím chtějí pomoci, jistě najdou své místo. A není to debata o svobodě. Ve jménu bezpečnosti i jiných společností podporovaných cílů, si svobodu demokratickým způsobem omezujeme. Diskuse je tedy o míře rizika, o odpovědnosti i o tradicích. A není to o sportovních střelcích nebo myslivcích. Předpokládám, že ti z automatů obvykle nestřílejí. Tady si můžete přečíst více: http://www.niedermayer.cz/co-se-deje-v-evropskem-parlamentu/articles/246