Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2016 3:07:29 - Jaria

Zdravím,jak je možné,že ještě u nás existují jatka kde se poráží halal???

Podobný dotaz už byl 24.11.2015 a nebyl zodpovězen.Jde o řezníka pro Muslimskou obec Praha(2013?),jatky Raná-Louny(2014?) nebo Kostelecké uzeniny(2013?)!!!Jak je to v současnosti???Nebo to tak není?????Co na to ochránci zvířat??Nebo je to stále jen v jednání???Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2016 15:54:15 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den,

problematika porážek pro potřeby církví a náboženských obcí má určité právní souvislosti, a to i v rámci EU. Proto má Česká republika pro tyto porážky stanovena určitá pravidla. Současná právní úprava porážení zvířat pro potřeby církví a náboženských společností, jejichž náboženské obřady stanoví zvláštní metody porážky zvířat, vychází z ustanovení Nařízení Rady EU o ochraně zvířat při usmrcování. Obdobná úprava je uvedena v zákoně na ochranu zvířat proti týrání  již od roku 1993.

V České republice může být porážka provedena pouze v souladu s Nařízením Rady EU,  veterinárními předpisy a zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Výjimku je možno udělit za podmínek stanovených v zákoně o ochraně zvířat proti týrání, a to pouze z požadavku omráčení před usmrcením. Všechny ostatní požadavky musí být v souladu s Nařízením EU i národní legislativou, včetně toho, že porážka probíhá pod veterinárním dozorem, týkajícím se jak hygieny potravin, tak ochrany zvířat před zbytečným utrpením. Nařízení akcentuje svobodu náboženského vyznání nebo přesvědčení prováděním úkonů s odkazem na Listinu základních práv Evropské unie.

V České republice problematiku náboženského vyznání ošetřuje zákon o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností, na základě kterého je muslimská náboženská obec v České republice registrována od roku 2004. Výjimky pro provádění porážek bez předchozího omráčení se týkají nejen porážek halal, ale též porážek košer prováděných pro potřeby židovské náboženské obce.

V Polsku byl zákaz halal a košer porážek ústavním soudem zcela zrušen. V současné době nejsou porážky bez předchozího omráčení zakázány v žádné sousední zemi a jejich povolování má, podle dostupných informací, většinou obdobný režim jako v ČR.

V České republice jsme zahájili před několika měsíci jednání o možných úpravách postupů při rituálních porážkách se zástupci muslimských a židovských náboženských obcí. Tato jednání dosud nebyla ukončena a jsou zvažovány různé možnosti řešení, které by byly akceptovatelným kompromisem pro dotčené subjekty.