ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2016 11:16:09 - Zajac

Korupce

ČR si nevede v boji s korupcí špatně, dobře na tom ale není. Proč myslíte? V čem je skoro 40 zemí lepší než my?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2016 15:53:54 - JUDr. Jeroným Tejc
Dobrý den. Potírání korupce je, jak se ukazuje nejen v naší zemi, běh na velmi dlouhou trať. Hlavním důvodem je, že nepostačí jen represe, ale je třeba změnit vnímání celé společnosti. Dokud budou tolerovány „malé“ úplatky či klientelismus a protekce jako menší zlo, nepodaří se změnit celkovou atmosféru. Nicméně žebříčky o míře korupce není možné brát příliš vážně. Není to objektivní zjištění míry korupce v dané zemi, ale pocit občanů o míře korupce. Proto některé země, kde je korupce násobně vyšší než u nás mohou vykazovat lepší umístění, protože je tato často brána jako norma chování.

V tomto volebním období bychom měli přispět boji s korupcí například zavedením registru účtů, přijetím zákona o prokazování původu majetku, rozšířením majetkových přiznání politiků, omezením sponzoringu politických stran a zavedením limitů na volební kampaně či rozšířením kompetencí NKÚ.