Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.01.2016 13:21:46 - Bětka M.

Daně

1.Nemyslíte, že čím více daňových sazeb, tím větší v tom bude bordel, což ve finále nahrává korupci?
2. Co sledujete snížením DPH na sudové pivo a jídlo v restauracích? Proč by zrovna tyto komodity měly být levnější? Podle mě by mělo být nižší DPH na dětské potřeby, školní potřeby, kulturu, zdraví, literaturu a základní potraviny. U piva nevidím důvod. A jestli někdo nemá n a to chodit do restaurací, tak ať tam nechodí, o nic zásadního nepřijde.
Asi je zřejmé, že s vaším záměrem nesouhlasím, ráda se ale nechám pádnými argumenty přesvědčit :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2016 14:42:37 - Andrej Babiš
 

1. Dobrý den, myslím si to, proto jsem nikdy neměl radost z toho, co nám tady s daněmi dělaly předchozí pravicové vlády. Každoroční stres, s jakou novinkou přijdou a jak se to pro všechny změní a zkomplikuje. A to nemluvím o tom, že tihle „pravičáci“ daně zvedali. Já jsem teď přišel se snížením DPH na točené pivo, což má být podpora malým hospodám při zavedení EET. Zároveň jsme si ale na ministerstvu spočítali, jak by rozpočet zatížila snížení sazby u vody a nealko nápojů. Naším cílem je mít dvě sazby DPH, přičemž ta nižší by měla být 10%. Protože jsme ale řádní hospodáři, musíme nejdříve vědět, že nám to nezruinuje rozpočet.

2. K sudovému pivu už jsem se vyjádřil, ale udělám to rád znovu. Je to vlastně marketingová podpora EET. Pro hospodské kteří neprodávají jídlo, ale len točené pivo. Opozice i moji nepřátelé straší, že tento daňový nástroj má ničit živnostníky a protože já v této fázi nemám možnost bránit se kampaní, při které bych tuto demagogii uváděl na pravou míru, dostal jsem tento nápad. Ale nenapadlo mě to v zoufalství. Naopak, jde o rozpočtově zodpovědný a promyšlený návrh, který má, jak už jsem řekl, hospodské motivovat k placení daní. Nižší DPH na točené pivo v restauracích stát ročně vyjde na 160 milionů korun, zatímco nižší DPH na nealko a vodu v restauracích zhruba na 65 milion korun. Přesto na tom stát nakonec vydělá. Navíc do budoucna bych rád snížil nižší sazbu DPH postupně  na 10% , jen musíme vědět, že na to opravdu máme a že to rozpočet neohrozi.

Mějte se, AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE