Ing. Jana Juřenčáková

  • REAL
  • Rokytnice
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.11.2010 16:25:48 - Dave

Přerozdělení peněz

Dobré odpoledne, myslíte, že se vládě podaří přerozdělit peníze tak, aby drtivou většinu prostředků pro obce a města neshrábla Praha s Brnem?
David Z Milevska

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2010 15:09:37 - Ing. Jana Juřenčáková
Současná situace je taková, že Praha, Brno, Plzeň a  Ostrava mají víc jak polovinu z rozdělovaného objemu finančních prostředků z rozpočtového určení daní. Díky změně v roce 2007, kdy se do rozpočtového určení daní  „přilily“ další dvě miliardy a díky změnám koeficientů ve výpočtu pro jednotlivé obce a města došlo k navýšení prostředků pro ty nejmenší obce.
Podle mých informací se minulý pátek sešla na ministerstvu financí pracovní skupina, která by měla pracovat na přípravě změny zákona a to tak, aby rozdíl mezi Prahou a nejmenšími obcemi nebyl 4,5, ale aspoň 2,5.  Asi by bylo těžké ubrat těm velkým městům z jejich rozpočtů a proto, aby to bylo přijatelné pro strany vládní koalice tak se počítá s variantou ,  že se dotace, které rozdělují jednotlivá ministerstva, převedou do rozpočtového určení daní a tím by došlo k navýšení rozdělovaných prostředků, o které by se posílily rozpočty všech dalších obcí a měst kromě těch čtyřech. Byla zpracována analýza financování obcí, která by měla být východiskem nového zákona.
Zda se to ale skutečně podaří nakonec nejenom vládě, ale hlavně poslanecké sněmovně schválit, bude asi záležet na mnoha okolnostech. Já sama jsem zažila v roce 2007 situaci, kdy se rozhodovalo o změně financování a v jednom okamžiku hrozilo to, že padne vláda, protože si Praha nechtěla nechat sáhnout na rozpočet. Byla jsem i u zveřejnění rozsudku u Ústavního soudu, který řekl, že financování obcí je věcí politické soutěže a pokud něco chceme změnit, tak to musíme udělat na půdě Parlamentu. I díky tomu jsou dnes ve Sněmovně celkem početně zastoupeni Starostové a nezávislí, jejichž hlavním cílem je změna rozpočtového určení daní, tak aby bylo spravedlivější než doposud.
Jsem optimistka a doufám, že změna zákona ve prospěch zbytku republiky bude brzy schválena.