Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.02.2016 16:02:12 - Pariska

Co je horší?

Co je horší, že Stropnický komentoval kauzu kolem unesených libanonských Čechů a detaily výměny, nebo že prezident veřejně potvrdil spekulaci, že Česko za Češky zaplatilo výkupné? A byly (výměna+výkupné) správná rozhodnutí? Nebo byste jednal jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.02.2016 12:12:00 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

 Dobrý den,

já bych ani jeden ze jmenovaných případů nebral příliš vážně. V obou se jednalo spíše o neobratná vyjádření než o prozrazení nějakých tajných informací. Ty se v obou případech objevily v médiích již před tím.

Nejsem v exekutivní pozici, a proto se nemohu kvalifikovaně vyjádřit k tomu, jak bych postupoval. Domnívám se však, že vydání Fajáda předcházelo vážné pochybení české tajné služby, která v zájmu poskytnutí krytí svému agentovi ohrozila životy čtyř dalších českých občanů. Bylo proto povinností naší vlády udělat vše, aby je dostala na svobodu. Cenou v tomto případě bylo nevydání Fajáda do USA a já tuto cenu považuji za přiměřenou.

V druhém případě, zaplacení výkupného za Češky unesené v Pakistánu, si myslím, že všeobecně  je povinností české vlády chránit bezpečí našich občanů v zahraničí.  Na druhé straně je ale otázkou jak a do jaké míry se má stát starat o své občany, kteří vědomě hazardují  a cestují do oblastí, kde lze riziko únosu jednoznačně očekávat. To byl, dle mého názoru jak případ Češek unesených v Pakistánu tak českého kuchaře uneseného v Lýbii.