Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2016 15:26:01 - Valter Libor

Vítězný únor

,,KSČM se k revolučnímu základu února 1948 hlásí. Oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu. Zároveň však hluboce lituje tragických deformací a nedostatků, které během vývoje myšlenku socialismu ochudily a poškodily..“ Můžete mi říci, co myslíte tou tragickou deformací a nedostatky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.02.2016 12:23:54 - Ing. René Číp

Za prvé se domnívám, že únorová změna v roce 1948, proběhla ústavní, parlamentní a demokratickou cestou. To že KSČ byla schopna své členy a sympatizanty dostat do ulic pro podporu svých návrhů je fakt, to že zbývající strany Národní fronty to nedokázaly a spoléhaly jen na prezidenta Beneše je také fakt. K podání demisí je nikdo nenutil, ale nebudu rozebírat historii, stejně ji nemůžeme změnit.


Chybou bylo to, že vedení po roce 1948 nedokázalo jít vlastní cestou o kterou stálo a přizpůsobilo se tlaku z Moskvy. Chybou bylo i neodmítnutí některých zbytečných soudních procesů a rozsudků. Chybou také bylo, že vedoucí činitelé nebyli mnohdy dostatečně kontrolováni zespoda a nejednali vždy dle komunistických zásad, ale vnášeli do svých rozhodnutí osobní sympatie a antipatie a také podléhali náladám někoho trestat za činy jeho rodinných příslušníků.


Určitě by se našly i další chyby.


To co se však u nás stalo po 89 roce, kdy "dravý prvobytně pospolný kapitalismus" nastoupil a jehož důsledkem je dnes školství, zdravotnictví, těžký průmysl, atd. v rozkladu a lidé naivně důvěřují neziskovkám placeným lobbisty a oligarchům ovlivňujícím média není dobře. Peníze ovládají společnost, bohužel.


Také je třeba si uvědomit, že po 17.11.1989 jsme se neprobudili v republice s s jinými 15mil. lidmi a jejich jinou mentalitou a myšlením, jak je to prezentováno dnes, s ohledem na počet členů KSČ do 17.11.1989 a dalších aktivních občanů ve spolcích a různých zájmových organizacích.