ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.02.2016 17:40:19 - Zbyněk Prousek

PROČ SE V AKTUÁLNÍ POLITICE ZVÝHODŇUJE DLUŽNÍK NAD VĚŘITELEM?

Pane poslanče, proč se v aktuální politice straní dlužníkům na úkor věřitelů ?
Napadlo vás někdy, že populistické ustupování dlužníkům může přerůst v to, že věřitelé a jejich blízcí budou „brát spravedlnost do svých rukou“, což by bezpochyby přineslo škálu značných kriminálních, občanských, ekonomických a poté i politických problémů, (což zrovna v dnešní době snad nikdo nechceme).
Předem děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2016 15:41:44 - JUDr. Jeroným Tejc
Dobrý den. Myslím, že je třeba najít vyvážený a spravedlivý přístup. V devadesátých letech byly pravomocné rozsudky věřitelům k ničemu a dlužníci se jim smáli do očí. Po zavedení soudních exekutorů se situace změnila. Bohužel se však kyvadlo vychýlilo zase na druhou stranu a došlo i k zneužívání práva. Náhrada nákladů v řádech desítek tisíc korun v případě dluhu 12 Kč nebyla bohužel ničím mimořádným. Osobně jsem se zasazoval o to, aby se situace změnila a došlo ke změnám, které zajistí spravedlnost. Musí platit pravidlo, že dluhy se platí. Pro jejich vymáhání však mají platit jasná pravidla, která musí exekutoři dodržovat. Novela, kterou jsem inicioval a která byla přijata podle mého názoru současný stav výrazně vylepšila. Zároveň nezpůsobila, že by věřitel nyní neměl dostatek nástrojů k vymáhání dluhu. Teď nás čeká ještě další krok spočívající v regulaci poskytování spotřebitelských úvěrů.