Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.03.2016 15:05:48 - Brlouš

Daň z nabytí nemovitostí pro trvalé bydlení

Dobrý den,
mám prosím dotaz, proč vládní koalice odmítá návrhy na osvobození od daně z nabytí nemovitostí sloužících pro trvalé bydlení. Takto musí občan při každém stěhování platit daň v řádu statisíců (pokud se jedná o byt nebo rodinný dům v osobním vlastnictví), takže se de facto jedná o daň ze stěhování. Kromě toho, že je to naprosto nelogické a nespravedlivé, brání to i mobilitě pracovních sil. Děkuji Brlica, Brno

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2016 14:33:15 - Andrej Babiš

 Zdravím, všechny daně jsou z právního hlediska platební povinností, kterou stát stanoví zákonem k získání příjmů na úhradu celospolečenských potřeb. Jejich prostřednictvím jsou financovány hospodářské, kulturní, sociální, zdravotnické a jiné celospolečenské potřeby nezbytné k fungování státu jako takového, ale také potřeby jeho občanů.

Tento názor zastává i Ústavní soud, dle jehož názoru daní je obecná zátěž, která zavazuje všechny tuzemce podle jejich příjmů, majetku a kupní síly k financování všeobecných úkolů státu. Pravomoc státu zdaňovat za určitých, přesně definovaných podmínek, byla institucionalizována právě za účelem shromáždění prostředků k zabezpečení veřejných statků. (sp. zn. Pl. ÚS 29/08 ze dne 21. 4. 2009). Dle názoru Ústavního soudu dále legitimita zdaňování vyplývá mj. z toho, že výsledky zdaňování jsou používány i k ochraně a vytváření podmínek pro rozvoj vlastnictví, přičemž tuto ochranu a vytváření podmínek je nutno samozřejmě z něčeho platit.

Majetkové daně, mezi které náleží i daň z nabytí nemovitých věcí, jsou významné stabilizující daně, ekonomicky neutrální. Daň z nabytí nemovitých věcí je spojena se změnou vlastnického práva k nemovité věci. Důvod, proč je touto daní zatížen právě jen tento druh majetku, je dán odlišností věcí nemovitých od ostatních věcí, a to jejich charakterem, hodnotou a hospodářským významem. Otázku vlivu této transferové daně na trh s nemovitými věcmi či na mobilitu pracovní síly lze jen obtížně stanovit. Dle dostupných informací žádné ekonomické analýzy exaktně nedovozují, že by tento druh daně byl brzdou rozvoje trhu s nemovitými věcmi či zásadním způsobem ovlivňoval mobilitu pracovní síly, podnikání nebo zhoršoval sociální poměry jednotlivců. Nelze tedy v žádném případě souhlasit s tím, že by tato daň byla rozhodujícím faktorem při rozhodování o pořízení či prodeji nemovité věci. Rozhodování osob o této záležitosti je ovlivněno řadou dalších okolností (např. cena nemovitých věcí v dané lokalitě, pracovní příležitosti v lokalitě, rodinné vazby a další). Mají-li být nemovité věci využívány, nemohou existovat odděleně od infrastruktury, na jejíž pořízení stát vynakládá ze státního rozpočtu značné finanční prostředky.

Pro úplnost lze zmínit, že nedávno se Vláda ČR zabývala poslaneckým návrhem na zrušení zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí, k němuž jednoznačně zaujala negativní stanovisko. AB