JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2010 21:16:44 - horal

Jednání s představiteli ČLK

Dobrý večer pane ministře, dočetl jsem se, že se angažujete na podobě reformy zdravotnictví. U ministra dopravy to trochu překvapí, ale u schopného manažera je to pochopitelné. Co bude ústředním bodem vaší reformy? Děkuji, Horyna

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.12.2010 10:34:39 - JUDr. Vít Bárta

 Jako přímý účastník včerejšího jednání s představiteli České lékařské komory (ČLK) a nikoli LOKu, jak také bylo uvedeno, musím reagovat na dezinterpretace mediální komentářů v ČT a dalších mediích. Také dotazy ze strany fermaceutických firem svědčí o tom, že mediální výstupy jsou vytrženy z kontextu tak, aby byl opět vyvolán neklid a negativní reakce vůči VV.

1. VV jsou součástí koalice, která mimo jiných reforem, připravuje i reformu zdravotnictví přesně podle programového prohlášení vlády. VV žádný vlastní program nepřipravují.

2. Je naprosto legitimní, že před konferencí strany VV je prováděn interní audit, jak je realizován volební program zdravotnictví.

3. Ministr Bárta není "vševěd" a kromě svého rezortu dopravy neřídí ani ministerstvo vnitra, ani zdravotnictví, pouze jako představitel VV se snaží zabránit exodu lékařů do zahraničí. Spíše než demagogickou kritiku a posměch by zasloužil uznání!

4. VV není lhostejný stav, kdy Lékařský odborový klub (LOK), tedy odborová organizace lékařů, organizuje odchod několika tisíc lékařů do zahraničí, jenom z důvodů neodpovídajícího finančního ohodnocení práce lékaře.

5. VV si nesmírně váží práce všech zdravotníků a podporují všechny cesty, které povedou k optimálnímu stavu při zaplacení této, 20 let zneužívané profese. Současný stav je však takový, že v systému nelze nalézt okamžitě 3 mld. Kč, které by uspokojily zcela legitimní požadavky lékařů.

5. Při společném jednání byla hledána cesta, jak finanční prostředky ve zdravotnictví získat a bylo konstatováno, že jsou velké rezervy v lékové politice a zejména při zadávávní veřejných zakázek na zdravotnickou techniku a materiál. Všechna tato řešení jsou obsažení v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení vlády ČR.

6. Osobně jsem při jednání, jako zkušený lékař, vykonávající svoje povolání až do konce června tohoto roku, prohlásil, že se mně nelíbí agresivní způsob vymáhání legitimního poždavku lékařů na zvýšení platu a také jsem dodal, že je s podivem, že tato akce postihuje současnou vládu, která je u moci ani ne půl roku a je si plně vědoma svého poslání. Konstatoval jsem, že za tento stav mohou vlády předešlé, bez ohledu na to, zda pravicové, či levicové.

7. ČLK je stavovská organizace, která musí, ze zákona, dbát na dodržování kvality zdravotní péče ve vztahu pacient - lékař. Proto byli představitelé ČLK osloveni k jednání, které sice proběhlo na Min. dopravy, ale nemělo vést ke spekulacím, že VV dělají svoji reformu zdravotnictví. Jednání s ČLK budou i nadále pokračovat s jediným cílem - zajistit dobrou kvalitu zdravotní péče pro občany této země a také za tuto zodpovědnou práci zdravotníky zaplatit. Odchod lékařů do ciziny, zavírání oddělení a nemocnic kvalitu a dostupnost poskytování zdravotní péče zásadnjím způsobem zhorší.

8. Opět se ukázalo, že strana VV, jako rovnoprávná strana vládní koalice,  je od voleb pouze dehonestována a neoprávněně kritizována. Za 5 měsíců jsem nezaznamenal žádný pozitivní výstup vůči VV. Je to náhoda nebo řízený proces? Pokud je to ta druhá možnost, pak se nabízí otázka - kdo si to přeje a hlavně kdo to organizuje?

Vyjádření poslance VV Jiřího Štětiny k setkání ministra Víta Bárty s představiteli ČLK.