Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.03.2016 14:22:29 - MUDr.Miloš Rejmont

Je požadavek ČLK oprávněný?

Dobrý den pane profesore, jistě víte, že včera Česká lékařská komora poslala otevřený dopis premiérovi ohledně záchrany zdravotnictví v České republice. Pokud ne, tak si ho můžete přečíst např.na této internetové stránce
http://www.tribune.cz/clanek/38764-komora-zasila-otevreny-dopis-premierovi Premiér Sobotka a ministr Němeček považují požadavek ČLK za oprávněný, ministr Babiš považuje zdravotnictví stále za černou díru, což si v roce 2016 nemyslím.Jaký máte Vy, významná akademická osobnost, názor na požadavek zvýšení platů zdravotníků, jak jej deklaruje ČLK ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2016 17:49:33 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážený pane doktore,
dopis na Vámi uvedeném odkazu jsem si přečíst nemohl, protože po pravdivém zodpovězení otázky na vyskočeném okně (že nejsem pracovník ve zdravotnictví) mne ten web vyhodil pryč. 
Takže jen obecně:
Věřím, že požadavek kohokoli s výjimkou politiků na zvýšení platů nebo mezd je pochopitelný. Jinou otázkou je, kolik je prostředků ve zdroji příslušného financování a jak jsou ty prostředky nárokovány a alokovány. 
Pokud není zdravotnictví černou dírou (zamlada jsem o černých dírách přednášíval na brněnské hvězdárně, takže mne trochu užívání tohoto termínu irituje, ale budiž), pak jistě platí, že na platy zdravotníků se dává vše, co je v tom systému k dispozici. 
Pokud ten předpoklad splněn není, může být po opravě (a teprve po ní) prostředků na platy víc. 
Pokud jste dotaz mínil jako dotaz na navýšení placené výše zdravotního pojištění, dovoluji si s premiérem i ministrem zdravotnictví nesouhlasit; takový námět jsem však od nich nezaznamenal.
V obecnosti Vaší otázky k tomu víc nemohu dodat.
S pozdravem,
--Jiří Zlatuška