Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2016 9:41:57 - norberthavel

zrušení senátu

Plánujete něco, co by pozvedlo prestiž senátu? K čemu nám je 81 senátorů, když o některých z nich nikdo neslyšel? Vás aspon ctí, že odpovídáte, jiní se ale najdou čas ani na to!!!!!! Doufám, že mi neodpovíte obecné fráze o významu senátu, protože i o tom se dá spekulovat. Slovensko senát nemá a je snad méně demokratické než Česko?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2016 21:12:26 - Milan Štěch
Vážený pane Havle,
odpovídání na dotazy čtenářů Parlamentních listů je projevem mé nekonečné víry v to, že je možné s drtivou většinou lidí slušně komunikovat. Bohužel o tom zároveň v poslední době často pochybuji. Velmi mě znepokojuje, že někteří lidé, kteří mě před lety za mé postoje chválili, mě dnes kritizují. Nemohu ale přijmout odůvodnění, že jsem se změnil. Při posuzování nebo komentování obecných témat i politického dění se vždy vyjadřuji konzistentně, ať už svými výroky získávám nebo ztrácím politické body. Chápu však, že mnoho lidí v poslední době v politice hledá zázračné nové tváře, které svůj osobní úspěch přemění v úspěch všech ostatních. Bohužel voliči těchto 'politiků' budou zklamáni.
K Vašemu hodnocení Senátu: myslím, že mnohokrát Senát potvrdil svoje místo v ústavním systému ČR, např. tím, že díky složení Senátu (hodně zkušených osobností z regionů a komunální politiky) se často do zákonů formou pozměňovacích návrhů promítají praktické zkušenosti jednotlivých senátorek a senátorů. Pokud si dáte tu práci, můžete dohledat, že např. Svaz měst a obcí, který zastupuje většinu obcí, kladně hodnotí přístup, stanoviska a opravy zákonů navržené Senátem. Dál bych také na obhajobu Senátu rád připomněl prospěšné kroky v době úřednické vlády Jiřího Rusnoka.
V Polsku v posledních měsících dochází ke střetům o složení ústavního soudu a rychlým změnám zákonů s cílem, aby vítěz voleb mohl ovládnout maximum výkonných orgánů státu. To by se v Česku stát nemohlo právě díky odlišnému volebnímu systému, který zaručuje vyšší kontinuitu a zároveň pověstnou pojistku demokracie. 
Možná Vám vadí, že v Senátu není tak bojová atmosféra, často za hranou lidské slušnosti, jakou můžete vídat v Poslanecké sněmovně. Já však věřím v důležitost pravidel základní lidské slušnosti, která v Senátu dodržujeme.
Dovolte mi ještě v této souvislosti zmínit mé přesvědčení, že většina poslanců by ve většinovém systému voleb do Senátu neměla šanci uspět, v těchto volbách je totiž důležitější osobní důvěryhodnost kandidáta než momentální popularita politických stran.
S pozdravem
M. Š.