Ing. Jiří Burian

  • ODS
  • Sedlčany
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2016 9:45:35 - norberthavel

zrušení senátu

Plánujete něco, co by pozvedlo prestiž senátu? K čemu nám je 81 senátorů, když o některých z nich nikdo neslyšel? Vás aspon ctí, že odpovídáte, jiní se ale najdou čas ani na to!!!!!! Doufám, že mi neodpovíte obecné fráze o významu senátu, protože i o tom se dá spekulovat. Slovensko senát nemá a je snad méně demokratické než Česko?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.03.2016 13:03:09 - Ing. Jiří Burian
 Obecnou frází musím stejně začít. Senát Parlamentu ČR má zcela jasně vymezené pravomoci a odpovědnost v rámci výkonu moci legislativní dle Ústavy. Jinou otázkou  samozřejmě je, jak je toto postavení naplňováno Vámi zmíněnými 81 senátory. Systém zastupitelské demokracie a volební zákon je v reálném parlamentním životě realizován politickými stranami či hnutími na bázi klubů - jinými slovy, politika v parlamentní praxi je systém kolektivního dohadování a poté rozhodování, nikoliv individuálních akcí. Celá naše legislativa se však dostává podle mého názoru do naprosto nepřehledného stavu, ve kterém se těžko už orientují i odborníci na právo. V průměru se přijímá ročně na 300 zákonů a novel, to nepočítám podobný počet nařízení a směrnic z EU, na základě kterých se opět musejí naše zákony měnit - takzvaně implementujeme evropské právo do naší legislativy. Obávám se, že tento legislativní "rychlík" se snad ani nedá zastavit!  Jsem toho názoru, že takové množství zákonů a souvislostí se nedá v celku vůbec zvládat. Proto jsem se rozhodl soustředit se na ty zákony, které se bezprostředně dotýkají obcí a měst a životního prostředí. O této činnosti se snažím průběžně informovat na mém twitteru https://twitter.com/buriansedlcany , jsem zcela otevřen regionálním médiím a nevynechávám jedinou příležitost pro debaty s voliči - tedy občany mého volebního obvodu.