JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2010 21:57:55 - Radík

Jak ovlivní členství v KSČ rozhodování soudců?

Pane Filipe, co říkáte výroku Ústavního soudu, že je nezbytné u soudců přihlédnout k tomu, zda v minulosti byli členy KSČ, nebo nebyli? Přičemž členství v KSČ může negativně ovlivnit jejich rozhodování

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.12.2010 8:48:31 - JUDr. Vojtěch Filip
Považuji toto rozhodnutí ÚS za více než kontroverzní a dokonce jsem přesvědčen, že pokud by mělo mít pro některého soudce personální důsledky, tak jde o typické ohrožení jeho nezávislosti a možnou a zároveň úspěšnou žalobu takového soudce  u Evropského soudu pro lidská práva. Musím v této souvislosti připomenout, že v roce 1989 měla KSČ téměř 1.800 tis členů, po listopadu 1989 proběhla řada prověrek a odchodů bývalých členů KSČ z funkcí, které lze nazvat v některých případech až politickými čistkami a to i v justici. Toto rozhodnutí je skutečně minimálně "extra constituzione" tedy "mimo ústavní rámec, protože není v souladu s čl. 15  ve spojení s čl. 17 Listiny základních práv a svobod.