Ing. Jiří Burian

  • ODS
  • Sedlčany
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2016 13:11:14 - občan-tazatel

Délka soudního řízení

Pane senátore, nemyslíte, že je na čase, aby někdo zakročil s délkou soudního řízení u nás? + Co případně navrhujete za opatření?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.04.2016 9:14:55 - Ing. Jiří Burian
Abych Vám řekl pravdu, často se podobnou otázkou zabývám. V médiích se o tom hovoří periodicky při příležitostech, které už překračují „běžné“ rámce. V posledních snad 10 letech se pokouší resort spravedlnosti nastavit jasnější výkonové parametry našeho soudnictví a proti vzdálenější minulosti se to až na excesy opravdu postupně daří. Jednou z hlavních příčin, podle mého názoru, bývá malá věcná připravenost včetně důkazní kvality. Pak se nelze divit, že žalovaná strana využije všech možností, které právní řád dává k oddalování pravomocného rozhodnutí. Současně je pravdou, že celé soudnictví v širším pojetí není stále v optimálním stavu. Není to jen otázka samotných zákonů, ale hlavně nutné dokončení legislativy vymezující jak vzájemné postavení jednotlivých aktérů, tak jejich struktury vnitřní - samoregulační. Je to téma velmi citlivé a bez vnitřních odborných dohod fakticky nerealizovatelné. V případě sporu totiž není kam se odvolat, protože jde v první řadě o samoregulaci moci soudní.  Jsem však přesvědčen, že právě vnitřní diskuse jsou velmi intenzívní a řešení se hledá.