Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.04.2016 11:44:21 - Cenzura bude

Krize odbytu v zemědělství

Kvůli ruskému embragu a zastavení evropského agrárního odbytu do Ruska dochází nadbytku zemědělských komodit na trhu EU a k dramatickému poklesu jejich výkupních cen, což je však před veřejností z pochopitelných propagandistických důvodů zatajováno. Ceny obilí jdou ke 3. tisícům Kč za tunu a po žních může jít i pod 3 tis. Cena syrového kravského mléka se dostala pod 7 korun za litr a nadále klesá, ceny jatečných prasat jsou přímo katastrofa, a tak by se dalo pokračovat. Přitom ani po eventuálním zrušení embarga nemusí dojít ke zlepšení. Podle americké agentury Bloomberg protiruské sankce paradoxně pomohly Rusku zvýšit výrobu, takže např. produkce vepřového masa, které tam dosud dodávaly také státy EU, se zvýšila o 26%, což umožnilo snížit import o 80%. Rusko zvýšilo i výrobu obilnin a dle údajů amerického ministerstva zemědělství letos Rusko předběhne v exportu pšenice USA i Kanadu. Kdy přestanete lepit tyto problémy kosmetickými dotacemi a přistoupíte k opravdovému řešení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2016 12:28:31 - Ing. Marian Jurečka

Pěkný den,
nemám pocit, že by docházelo k zatajování faktu, že na evropském trhu je přebytek mléka a vepřového masa. Tato problematika se řeší na úrovní nejen státu V4, ale i na úrovni Evropské unie.
Vzhledem k ruským sankcím se resort ministerstva zemědělství snaží aktivně hledat nové exportní příležitosti jak pro mléko, tak pro vepřové maso - již v loňském roce jsem osobně s podnikateli absolvoval několik podnikatelských misí, v letošním roce také.
Dotace nejsou kosmetického charakteru, ale jedním z nástrojů, jak zemědělcům pomoci.
Před několika dny vláda uložila ministru zemědělství ve spolupráci s dalšími členy vlády hledat možnosti řešení kritické situace v zemědělství. Proto jsem ustavil neformální pracovní skupinu, které se otázkou pomoci zemědělcům bude (v příštích dnech) zabývat. Na základě výsledků jednání této skupiny navrhne ministerstvo zemědělství odpovídající opatření. Odpuštění plateb nebo jejich části je nejjednodušší formou podpory.
Hezký den a děkuji za dotaz.