ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2016 16:22:33 - pavel sokol

Mýlíte se,

pane Valento, když si myslíte, že podnikatel nemusí a nemá přihlížet k zájmům svých zaměstnanců. Tak tomu možná bylo někdy v polovině 19. století, ale od té doby uplynulo nějakých 160 let a Evropa se - navzdory válkám a totalitárním pokusům - posunula ve prospěch lidských a občanských práv. Stálo to spousty krve a utrpení na straně neprivilegovaných a zneužívaných lidí, de facto otroků. Nadějí se staly dělnické odbory a dělnické politické strany, institucionalizovaná solidarita, kterou druhá strana sporu demagogicky ztotožňuje s neochotou být za sebe odpovědný, i když pravý opak je pravdou. Pane senátore, chybí vám imaginace, jinak byste svá slova nemohl mínit vážně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.04.2016 10:38:40 - Ivo Valenta
 

Vážený pane Sokole,


děkuji za dotaz i názor, ale takto jsem to nikdy neformuloval, pouze jsem říkal, a na tom si trvám, že každý podnikatel má právo si upravit vztahy ve své firmě podle vlastního přesvědčeni a firemní strategie, stejně jako on, má pak i zaměstnanec přeci právo volby - buď v dané společnosti zůstat, nebo odejít. Z Vašeho e-mailu je patrné značně levicové smýšlení. Mám však za to, že součástí našeho právního řádu je velmi tzv. "pro-zaměstnanecký" zákoník práce, který zaměstnance chrání dostatečným způsobem, ne-li někdy až přespříliš. Nebudu zabíhat do detailů, ale zjednodušeně řečeno,  zaměstnavatelé mají vůči svým zaměstnancům mnohem více povinností než práv a zaměstnanci naopak více práv než povinností. Z Vašeho e-mailu se mi zdá, že podnikatele snad ani nepovažujete za lidi, kteří by měli mít vůbec nějaká práva.  Každý podnikatel musí podmínky pro zaměstnance přizpůsobovat konkrétní situaci v dané firmě. Podnikatelé nejsou stát, aby si mohli dovolit například hospodařit v záporných číslech. Obracejí se na mne i drobní živnostníci, které jejich zaměstnanci nezodpovědným a sobeckým přístupem připravili nejen o živnost a zdroj příjmů pro své rodiny, ale i o střechu nad hlavou kvůli nesplaceným závazkům. 


S pozdravem

Ivo Valenta