plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2020 16:40:00

Samosprávy potřebují pomoc, krajům navrhujeme 400 Kč na obyvatele, obcím 1 000

Samosprávy potřebují pomoc, krajům navrhujeme 400 Kč na obyvatele, obcím 1 000

Místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra podává návrh zákona, který poskytne finanční pomoc samosprávám.

Rozpočty obcí a krajů jsou zasaženy pandemií koronaviru, tento návrh má zajistit jednorázovou podporu ve výši 400 korun na obyvatele pro kraje a 1 000 korun na obyvatele pro obce. Návrh zákona podepsali zástupci všech senátorských klubů a bude dnes projednán v prvním čtení na schůzi Senátu.

„Kolega senátor Vladislav Vilímec již před třemi týdny upozorňoval na skutečnost, že vládní pomoc OSVČ – kompenzační bonus, jde díky zvolenému zdroji z jedné třetiny na vrub rozpočtů krajů a obcí. Při předpokládané celkové výši 45 miliard to znamená dopad do rozpočtu krajů 4 mld. Kč a do rozpočtu obcí 11 mld. Kč. Minulý týden Senát přijal pozměňovací návrh, který by tento dopad do rozpočtů samosprávných celků minimalizoval.

Máme ovšem reálnou obavu, že Sněmovna tento návrh neschválí, jak již několikrát avizovala sama ministryně financí. Proto jsme připravili jednoduchý zákon o jednorázové podpoře rozpočtů krajů ve výši 400 Kč na obyvatele a 1 000 Kč na obyvatele pro obce.

Jsme přesvědčeni, že rozpočty samosprávných celků budou současnou koronavirovou krizí zasaženy celkem 3x. Poprvé nákupem ochranných pomůcek a prostředků, podporou malých a drobných podnikatelů, zmrazením nájmů apod. Podruhé výše zmiňovaným podílem na kompenzačním bonusu a potřetí reálným, a zatím těžko odhadnutelným propadem příjmů z důvodu poklesu ekonomiky a tím souvisejícím poklesu vybraných daní. Touto finanční podporou rozpočtů krajů a obcí chceme zabránit tomu, aby samosprávy musely zásadním způsobem omezit svou investiční činnost a mohly být tak nápomocny ve znovunastartování ekonomiky. Jsem rád, že jako předkladatelé tento návrh zákona připodepsali zástupci všech senátorských klubů,“ uvedl místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama