plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.03.2017 14:04:16 - Karel z depa

EU

Co si myslíte o EU? Našem členství a budoucnosti EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.05.2017 13:48:02 - plk. Ing. Zdeněk Nytra

Vážený pane,

Česká republika nemá jinou alternativu, než členství v EU. Aby EU přežila, musí podstoupit zásadní reformu. Brexit byl posledním velkým varováním.

Preferuji reformu ve variantě „pružné EU“ (Jan Zahradil-Euromonitoring – březen 2017). Tato varianta by byla založena na mezivládní spolupráci a těsném patrnerství se státy NATO. Neměli bychom se podílet na všech unijních politikách. Měli bychom vyjednat výjimku z povinnosti přijmout společnou měnu, trvalou výjimku z migrační politiky, odmítnout alternativní obranné projekty vůči NATO.

Není v našem zájmu být součástí dluhové unie (eurozóna), uprchlické unie a antiamerické unie. EU vyžaduje antibyrokratickou revoluci a návrat k rozumné energetické politice, která nezahubí náš průmysl, konec ideologie multikulturalismu a obranu Schengenského prostoru. Stálo by za to vrátit se k původním hodnotám Římských smluv – „cílem je volný pohyb lidí, zboží služeb a kapitálu“ v rámci EU.

Před jednáním o brexitu /20.4./, senátní výbor ODS navrhl usnesení:/kráceno/

1, Senát PČR vyzývá premiéra ČR, Bohuslava Sobotku, aby při vyjednáváních o podmínkách vystoupení Velké Británie z EU a novém uspořádání vztahů mezi Velkou Británií EU vláda ČR postupovala korektně, dle platného práva EU a dodržovala princip reciprocity. Proces vystoupení Británie se nesmí stát předmětem politizace a umělých průtahů jen proto, aby se stal odstrašujícím příkladem pro ty členské státy, které by se demokraticky rozhodly z EU odejít.

2. Senát PČR apeluje na vládu ČR, aby  prosazovala variantu otevření základního práva EU, tedy Lisabonské  smlouvy. Změny smluv by měly dále posílit pravomoci národních parlamentů tak, aby měly možnost definitivně zamítnout legislativní návrh Komise z důvodů porušení principu subsidiarity a proporcionality. Nová evropská smlouva by také měla obsahovat jasné sdělení, že EU je unií více měn a euro není její měnou výlučnou.

Zdeněk Nytra