plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.11.2017 14:16:42 - S.T

Jak je to s podpisy zastupitelů.

Mně už dlouho přijdou různé výroky našich soudců naprosto nepochopitelné. Vzhledem k tomu, že senátoři a poslanci PČR už prezidenta nevolí, ale jen podporují kandidáty pro veřejnou volbu tedy jim umožňují ucházet se o hlasy voličů, nemyslím, že je důvod, aby nemohli podporovat více kandidátů. Krom toho, pokud by ústavní soud ve své nekonečné moudrosti shledal, že mají právo vždy podporovat jen jednoho kandidáta, asi by bylo vhodné, aby sami vyhlásili, koho tedy podporují, ne? S.T

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.11.2017 17:42:03 - plk. Ing. Zdeněk Nytra

Právě že politik být nepolitický nemůže, byť se nás např. předseda hnutí Ano snaží přesvědčit o opaku.
A protože prezident republiky je politickou funkcí, tak osobně upřednostňuji v kandidatuře lidi, kteří politické zkušenosti mají.
Prezident republiky je navíc vrcholná politická funkce,  a proto, opět podle mého názoru,  nevhodná  pro ty, kteří kandidaturu na prezidenta  považují za příležitost pro vstup do politiky.
Pochopitelně každý dává přednost orientaci politika podle svých preferencí, mně osobně jsou bližší pravicové názory a postoje.
A pokud se týká podpisové rovnice 50 tis. občanů = 20 poslanců = 10 senátorů - takto je postaven v tuto chvíli platný zákon.
Někde jsem zaznamenal - a přiznávám, že nevím, zda je to pravda - srovnání např. u senátorů. Každý senátor je zvolen aspoň 5 tisíci hlasy, takže krát 10 dává dohromady těch 50 tis.
Ale jak říkám, netuším, zda to není pouhá spekulace.