prof. Ing. Eva Kislingerová, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2017 17:19:00

Rada schválila návrh finančních vztahů vůči městským částem

Rada schválila návrh finančních vztahů vůči městským částem

Rada hlavního města Prahy dnes odsouhlasila meziroční navýšení finančních vztahů vůči městským částem o částku 191 mil. korun.

 Celkově tak radnice v rámci finančních vztahů obdrží částku 4,4 mld. korun. Velké městské části, tedy Praha 1-22, si s výsledkem 3,8 mld. korun polepšily o 145 mil. korun. U malých MČ došlo k nárůstu o 46 mil. korun, na své provozní výdaje od Magistrátu hlavního města Prahy obdrží celkem 623 mil. korun. Ďáblice, Dolní Chabry a Březiněves získají díky kompenzaci za skládkování dalších 20,5 mil. korun.

Původní návrh počítal s celkovým navýšením o 77 mil. korun. Koalice však po časově náročném jednání přistoupila ke kompromisu v podobě částky 191 mil. korun. Na výsledném objemu se podepsalo zejména navýšení spodního limitu finančních vztahů na jednoho obyvatele z 2 900 na 3 000 korun a rovněž horní hranice, která se posunula z 5 000 na 5 500 korun.

„Věřím, že nalezený konsenzus v oblasti finančních vztahů je dobrým východiskem pro sestavení vyrovnaného rozpočtu Hlavního města Prahy na příští rok. K navýšení finančních vztahů jsme mohli přistoupit zejména s ohledem na pozitivní očekávání v oblasti výběru daní.“ konstatovala po jednání Rady náměstkyně primátorky Eva Kislingerová, zodpovědná za oblast financí a rozpočtu.

Finanční vztah k městským částem z rozpočtu hl. m. Prahy je pro rok 2018 stejně jako pro rok 2017 konstruován shodně pro všechny městské části hl. m. Prahy a výchozí objem FVz k městským částem je rozdělen jednotlivým MČ dle níže uvedených kritérií a vah:

  • 30 % z průměrného inkasa daně z příjmů fyzických osob z podnikání v letech 2014 – 2016 z území příslušné městské části a dále dle ukazatelů:
  • počet obyvatel městské části (váha 30 %),
  • rozloha území městské části (váha 10 %),
  • počet dětí MŠ a žáků ZŠ, jejichž zřizovatelem je městská část (váha 30 %),
  • výměry zeleně v péči městské části (váha 20 %),
  • plochy vozovek na území MČ, které jsou ve správě městské části (váha 10 %).

„Jsem velice ráda, že kontinuálně pokračujeme v již nastaveném modelu výpočtu finančních vztahů vůči našim městským částem a věřím, že tento mechanismus udržíme minimálně do konce volebního období, tedy do konce roku 2018“, dodává Kislingerová.

Od roku 2014 je MČ v rámci finančních vztahů poskytován neinvestiční příspěvek na školství ve výši 1 360 Kč na dítě v mateřské škole a žáka v základní škole, jejichž zřizovateli jsou městské části hl. m. Prahy. V roce 2017 byl tento neinvestiční příspěvek na školství zvýšen na 2 000 Kč. Oproti původním předpokladům tento příspěvek v letošním roce navyšován nebude.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama