prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2017 11:12:00

Palivo z lagun by mohlo zmizet z Vratimova do konce příštího roku

Palivo z lagun by mohlo zmizet z Vratimova do konce příštího roku

Státní fond životního prostředí (SFŽP) schválil projektový námět Moravskoslezského kraje na odstranění materiálu ze sanace lagun ve Vratimově.

Kraj nyní chystá projekt, který do dvou měsíců předloží do aktuální výzvy SFŽP s žádosti o poskytnutí podpory. Státní dotace na samotné odstranění kalů může činit až 80 procent.

„Kraj se chopil iniciativy, aby odstranění dlouholeté ekologické zátěže ve Vratimově maximálně urychlil. Díky realizaci projektu, který zjednodušeně spočívá v odvozu a spálení materiálu, by mohly kaly z Vratimova zmizet do konce roku 2018,“ sdělil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Palivo z lagun Ostramo bylo do areálu bývalých vratimovských papíren navezeno v letech 2010 až 2011. Při zpracování posudku, který je součástí projektového námětu kraje, se ukázalo, že laguny byly přimíchány také do náspu v areálu. Proti původně předpokládaným šesti tisícům tun odpadu je jeho skutečné množství vyšší o zhruba tisíc tun.

„Jsme rádi, že Státní fond životního prostředí akceptoval náš projektový námět na odstranění materiálu a vyzval nás k předložení žádosti do aktuálně vyhlášené výzvy. Znamená to, že náklady projektu, který už máme rozpracovaný, budou z 80 procent hrazeny z dotace, zbytek by uhradil kraj ze svého rozpočtu. Předběžné náklady jsou vyčísleny zhruba na 40 milionů korun,“ říká Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana MSK pro životní prostředí s tím, že se kraj aktuálně obrátil s žádostí o spolufinancování podílu na město Ostravu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama